Co zalicza się do superfoods?

0

Potrzebnych naszemu organizmowi składników odżywczych możemy dostarczyć również, wprowadzając do jadłospisu żywność nazywaną superfoods. Czym jest taka żywność i jak działa? Dlaczego warto urozmaicać nią posiłki? Sprawdź listę najpopularniejszych superfoods!

Superfoods - czym jest?

Superfoods to żywność zawierająca wyjątkowe składniki odżywcze, w tym produkty pełnowartościowe, nieprzetworzone i naturalne. To kopalnia witamin, składników mineralnych, fitozwiązków i przeciwutleniaczy. Żywność typu superfoods pozytywnie wpływa na organizm człowieka, uzupełnia niezbędne aminokwasy, witaminy czy minerały. Niektóre superfoods nazywane są naturalnymi antybiotykami, inne zawierają cenne kwasy tłuszczowe, mogą obniżać ryzyko chorób serca, mieć właściwości lecznicze i działać przeciwzapalnie czy hamować rozwój wolnych rodników i spowalniać procesy starzenia komórek organizmu. Superprodukty mogą być zdrowszą alternatywą dla przyjmowania suplementów w kapsułkach.

Składniki pochodzące z superżywności są łatwo przyswajalne. Najczęściej zalicza się do niej wiele produktów egzotycznych, niemniej, na naszym rodzimym rynku również znajdziemy mnóstwo żywności, którą możemy z powodzeniem wpisać na listę superfoods.

To warto wiedzieć!

Produkty z kategorii superfoods mogą powodować pewne korzyści zdrowotne, jednak powinny być tylko elementem zbilansowanej diety. Nie ma jednego produktu, który mógłby przyczynić się do zwiększenia odporności organizmu czy utraty zbędnych kilogramów. Aby zachować zdrowie, bardzo ważne jest wdrożenie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej.


alt=”zdrowy posiłek” (link do zdjęcia: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/flat-lay-fotografia-salatki-warzywnej-na-talerzu-1640777/).

Lista produktów, które można uznać za superżywność

  • Jagody goji - należą do najpopularniejszych superfoods. Zawierają witaminę A, C, wapń, przeciwutleniacze i błonnik.
  • Jagody acai - pochodzą z Brazylii. Mogą być dla naszego organizmu cennym źródłem witaminy A, C, E i witamin z grupy B.
  • Kurkuma - do swojej diety warto włączyć też kurkumę. Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne. To także związek o silnym działaniu przeciwutleniającym.
  • Guarana - zawiera przeciwutleniacze oraz mnóstwo cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych.
  • Jagody camu camu - to źródło witaminy C. Mogą przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego, zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób krążenia czy ochronić nasz układ nerwowy przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
  • Spirulina - to jeden z pożywniejszych pokarmów na całym świecie. Spirulina zawiera mnóstwo witamin z grupy B, miedź, żelazo oraz białko.
  • Chlorella - to bomba minerałów i witamin. Zawiera witaminy C i B, potas, wapń, kwas foliowy, cynk, magnez, miedź oraz tłuszcze omega 3 i wiele innych. Chlorella może też poprawić poziom stężenia cholesterolu.
  • Komosa ryżowa (quinoa) - do codziennego menu warto włączyć komosę ryżową. To dobre źródło błonnika, cynku, żelaza i magnezu.
  • Nasiona chia - nasiona chia to źródło kwasów omega 3, składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas oraz witamin i związków przeciwutleniających.
  • Awokado - zawiera m.in. potas, fosfor, mangan i żelazo, a także witaminy A, H, K, E, C, witaminy B i jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Ponadto do popularnych superfoods należą również: lucuma, maca (korzeń), owoce morwy, granaty, liście zielonej herbaty, sezam, amarantus, imbir i wiele innych.

Polskie superfoods - jakie produkty zaliczamy do najbardziej pożywnych pokarmów w Polsce?

  • Pomidory - należą do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Zawierają likopen, witaminy A, K, C oraz witaminy B, a także wiele cennych minerałów. Mogą mieć pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi czy wzmocnienie odporności. Dzięki zawartości likopenu należą do produktów hamujących rozwój wolnych rodników, mogą też być istotne w profilaktyce miażdżycy czy zawału serca i udaru. Ze względu na wysoką zawartość wody i niską zawartość kalorii, będą doskonałą przekąską dla osób odchudzających się.
  • Jarmuż - to źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz karotenu. Jarmuż jako ciemnozielone warzywo liściaste, występuje najwyżej na liście ANDI (skala wartości odżywczej pokarmów).
  • Czosnek - czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem, jest bogaty w witaminy, flawonoidy oraz rzadkie mikroelementy.
  • Cebula - cebula jest źródłem cynku, siarki, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, fluoru oraz witamin A, E, K, C i antyoksydantów.
  • Brokuły - zawierają minerały i witaminy oraz są bogate w antyoksydanty i błonnik. Co więcej, to warzywo niskokaloryczne. Brokuły zawierają m.in. witaminę B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę E i K.
  • Siemię lniane - siemię lniane zawiera wiele cennych składników oraz tłuszczów omega 3 i dobroczynnych związków roślinnych. Charakteryzuje się bardzo korzystnym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6.
  • Owoce i owoce jagodowe - to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów, minerałów, witamin i błonnika.
  • Dynia i pestki dyni - dynia zawiera cenny beta-karoten, selen, magnez, potas i wapń oraz witaminy A, C i E, a także kwas foliowy i niacynę. Nasiona dyni z kolei korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
  • Natka pietruszki - nie tylko wzmacnia odporność, ale i wspomaga wchłanianie żelaza, w które również obfituje. Jedna łyżka natki pietruszki może zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natka pietruszki ma też silne działanie antyoksydacyjne.
  • Aronia - to silny przeciwutleniacz, który zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Aronia obniża ciśnienie i może wspomagać walkę z chorobami oczu czy miażdżycą.

Do innych produktów, określanych mianem superżywności, które znajdziemy w Polsce, należą także m.in. brukselka i wiele innych warzyw, zielony jęczmień, zielona pszenica, kasza jaglana, buraki czy orzechy włoskie.

Jak jeść superfoods i na co zwracać uwagę robiąc zakupy?

Superfoods pochodzą z różnych części świata. W pierwszej kolejności warto jednak sięgnąć po produkty sprawdzone, z naszego rodzimego podwórka. Włączenie ich do swojego jadłospisu może nam przynieść wiele korzyści zdrowotnych i będzie świetnym urozmaiceniem codziennej diety.

Produktów uznawanych za superpożywienie nie warto pozbawiać właściwości odżywczych np. poprzez zbyt długie gotowanie. Pamiętajmy także o odpowiednim przechowywaniu żywności. Niektóre superfoods, w tym wiele świeżych owoców oraz warzyw najlepiej spożywać na surowo. Inne, takie jak np. jarmuż, pomidory czy szpinak można z powodzeniem spożywać zarówno w wersji surowej, jak i po uprzedniej obróbce.

Superfoods znajdziemy też w sklepach ze zdrową żywnością. Kupując produkty importowane lub pochodzące od nieznanych producentów, warto zwracać uwagę na certyfikaty, które są gwarancją jakości oraz wybierać żywność z rolnictwa ekologicznego. Sprawdzajmy również kraj pochodzenia żywności i wybierajmy produkty autochtoniczne (konkretne produkty pochodzą z określonych obszarów). Dla przykładu, jagody acai występują w Brazylii, a korzeń maca czy owoce camu camu w Peru. Natomiast chlorella najlepszej jakości będzie importowana z Korei Południowej. Jeżeli produkt nie posiada na swoim opakowaniu informacji o pochodzeniu surowca, najlepiej zrezygnować z jego zakupu.

Pamiętaj, że powyższe treści nie są poradą medyczną. Jeżeli borykasz się z jakimikolwiek dolegliwościami zdrowotnymi, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym w celu uzyskania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background