CZARNE PORZECZKI PEŁNE WITAMIN

0


Nie każdy z nas je lubi, głównie ze względu na ich kwaskowy smak. Jako naród lubimy jednak nieco bardziej słodkie owoce. Chętniej sięgniemy po banana czy brzoskwinię niż właśnie po czarną porzeczkę. A to błąd. Czarne porzeczki to wyjątkowo zdrowe owoce. Posiadają wiele właściwości i witamin, które pomogą naszemu organizmowi, zwłaszcza w okresach nieco chłodniejszych.
 

Bomba witaminowa


100 gramów czarnej porzeczki może pokryć aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A jak wiadomo, ta pomaga budować w naszym organizmie mechanizmy obronne przeciw wszelkiego rodzaju wirusom czy bakteriom. Poza tym owoce te są bogatym źródłem flawonoidów, które przyczyniają się do zahamowania powstawania w naszym ciele toksycznych związków mogących prowadzić do chorób nowotworowych. Na szczególną uwagę zasługuje na pewno rutyna, która pomaga wchłaniać witaminę C i wspomaga proces uszczelniania i wzmacniania błon naczyń krwionośnych. Kwercetyna dla odmiany wspomoże nasz układ moczowy i go oczyści. Nie pozbawiajcie również porzeczek skórki, bo zawiera ona antocyjanom, który działa antybakteryjnie i dobrze wpływa na problemy żołądkowe.
 

Idealne na choroby


Poza tym, że posiadają wiele witamin, czarne porzeczki od lat były stosowane przez nasze babki i prababki jako remedium na takie choroby jak angina czy różnego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych. Stosowano je również na artretyzm czy reumatyzm. Najczęściej wykorzystywane one były do przygotowywania wszelkiego rodzaju soków. Te podobno świetnie sprawdzały się przy migrenach i problemach żołądkowych. Jednym słowem warto pobawić się trochę latem i przygotować sobie domowej roboty soki właśnie z tych owoców.
 

Kuchenne inspiracje


W kuchni czarne porzeczki można stosować zarówno do dań słodkich jak i mięs. Idealnie będą pasowały do wszelkiego rodzaju mięs czerwonych, gdyż dzięki swojej kwaskowatości jeszcze mocniej podkreślą ich smak. Oczywiście nie zapomnijcie o nich przy okazji wypieku ciast. Idealnie zbalansują słodycz i sprawią, że będziemy chcieli więcej i więcej.

Niezależnie od tego, czy zrobicie z nich dżem, sok, czy wykorzystacie je w ciastach, warto po prostu po nie sięgnąć. Jest w nich wiele zdrowia i smaku. Przekonajcie się sami!

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background