CZERWIEC TO MIESIĄC KOLORÓW

0


Czerwiec to miesiąc kiedy na naszych oczach cała przyroda wybucha wręcz kolorami. Drzewa kwitną i zachwycają nas soczystymi barwami kwiatów. Pojawiają się też pyszne, soczyste i kolorowe owoce i warzywa. Dzięki nim nasze posiłki stają się bardziej urozmaicone, a co za tym idzie smaczniejsze. Warto więc wykorzystać ten okres do maksimum i sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce aby nasza dieta była jeszcze zdrowsza i ciekawsza.

Czerwony – kolor miłości.
Nie bez powodu mówi się, że kształt owoców może sugerować ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Na przykład taka truskawka – ma kształt serduszka, a jej spożywanie dobrze wpływa na nasz układ krwionośny. Jednak bardziej niż swoimi właściwościami zdrowotnymi kusi nas kolorem. Czerwoniutka i soczysta sprawia, że chciałoby się jej od razu skosztować.

Jednak w tym okresie roku nie tylko truskawka wabi nas kolorem czerwonym. Są też i malinki, porzeczki czy choćby i buraki. Co prawda nie jest to już tylko czysta czerwień, a jej wiele różnych pochodnych, jednak dania przygotowane z tych warzyw i owoców pięknie zdobią nasze talerze. Wystarczy np. przygotować na śniadanie jogurt w płatkami owsianymi i malinami czy porzeczkami i od razu bardziej chce nam się wybrać do pracy.

Zielone na talerzach.
Poza kolorami zmysłowymi, jak czerwień, w tym czasie dominuje na straganach zieleń. Jest ona soczysta i taka świeża! To idealny moment, żeby sięgnąć po szpinak i połączyć go z makaronem w lekkiej i pełnej smaku sałatce. Wystarczy odrobina pomidorów, sera feta i pyszne danie gotowe.

Sięgnijcie też po botwinkę, z której przygotujecie wspaniały chłodnik. Idealny na upalne dni. Do tego młode ziemniaki z koperkiem i uśmiech sam pojawia się na twarzach.

Czas na prostotę.
Lato to też czas na proste dania. Pogoda jest tak piękna i sprzyjająca, że nie chce nam się wiele czasu spędzać w kuchni. Natura chyba to wyczuwa i dlatego podsuwa nam a to jagody, a to agrest. Wszystko to, co możemy zjeść na szybko, czasem nawet wprost z krzaczka.

Mnogość tych wszystkich warzyw i owoców sprawia, że pomysłów kulinarnych można mieć tysiące. Bo na przykład, dlaczego by nie przygotować sobie lekkiego ciasta na zimno z kaszy manny i owoców leśnych? Brzmi pysznie, a robi się je również dość szybko. Taki deser może być np. poprzedzony prostym ale efektownym obiadem w formie bakłażana faszerowanego ryżem z warzywami. I znów danie, które można zrobić w ciągu 15 minut.

Jakkolwiek by nie podejść do tematu, jedno staje się jasne, trzeba wybrać się na bazar i skosztować tych wszystkich kolorowych i smakowitych darów natury.
My serdecznie Was do tego zachęcamy. A gdy już te wszystkie pyszne warzywa i owoce znikną ze straganów możecie zastąpić je naszymi produktami. My zbieramy je właśnie w szczycie sezonu i zachowujemy ich barwę i smak na później. Wszystko żebyście mogli mieć lato na talerzu przez okrągły rok.  
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background