DIETA BIEGACZY

0


Bieganie już na stałe zagościło w naszych miastach, miasteczkach, a nawet wsiach. Sport ten ma tak wielu fanów, że co jakiś czas organizowane są maratony dla wszystkich, którzy czują tą pasję. Jednak ta forma sportu wymaga bardzo dużo energii. Tą nasz organizm pobiera głównie z pożywienia. Dlatego żeby bieganie było efektywne warto zadbać o to co, kiedy i jak jemy. Bez tego po prostu się nie da biegać prawidłowo i bez ryzyka wyrządzenia sobie krzywdy. Jednak jak, taka dieta biegacza, wyglądać powinna?
Kilka podstawowych zasad.

Jak przy każdej aktywności fizycznej, tak i przy bieganiu warto zapamiętać kilka podstawowych punktów. Można to nazwać dekalogiem biegacza. Przede wszystkim więc:
- unikaj produktów mocno przetworzonych, które mają w sobie zbyt dużo cukru
- nie pij gazowanych i kolorowych napojów, przeżuć się na wodę
- jedz małe porcje, ale często
- jedz zróżnicowane posiłki, które będą bogate w witaminy i minerały
Gdy te 4 punkty wejdą Ci w nawyk, wtedy będziesz mógł się cieszyć wszystkimi urokami jakie niesie ze sobą bieganie.

Trzeba jeść, ale co wybrać?
Wspomnieliśmy o tym, że ważne jest regularne spożywanie posiłków. Jednak jakie produkty powinniśmy w nich uwzględniać. Przede wszystkim postawcie na te zbożowe. Mowa tutaj o kaszach, ryżu, pełnoziarnistym pieczywie czy makaronie. Jest to źródło natychmiastowej energii, hamują uczucie głodu i dostarczają do naszych mięśni glikogen. Produkty z tej grupy powinny zajmować około 60% spożywanych przez nas w ciągu dnia pokarmów.
Kolejnymi produktami dla biegających powinny być owoce i warzywa. Zawierają one przecież  sporą dawkę witamin. Jeśli chodzi o owoce, to dla biegaczy najlepsze będą cytrusy typu kiwi czy pomarańcze oraz banany, mango i jagody, maliny oraz truskawki. Z warzyw najlepiej sprawdzą się natomiast szpinak, brokuły, kabaczek, papryka oraz sałata. Zarówno owoce i warzywa warto jeść w ilości od 2 do 4 sztuk dziennie.

W Waszej diecie nie powinno też zabraknąć białka, które zawiera niezbędne do regeneracji aminokwasy. Takie białko najlepiej znaleźć w rybach, mięsie kurczaka, orzechach, fasoli, jajkach czy tofu. Warto wypijać też 1-2 szklanki mleka dziennie lub zjeść około 40 gramów sera. Produkty mleczne pomagają budować nasze kości.
Na koniec coś, czego większość biegaczy unika czyli tłuszcze. A to błąd. W zdrowych ilościach dostarczą nam one ważnych dla naszego organizmu kwasów omega i dodatkowo pomogą chronić nasz system odpornościowy. Takie tłuszcze dostarczymy naszemu ciału jedząc  np. tuńczyk, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron czy awokado i migdały.
Jak widzicie z takiej ilości produktów naprawdę można przygotować wiele ciekawych posiłków. My w naszych przepisach, które możecie znaleźć na naszej stronie również stawiamy na zdrowe i zbilansowane receptury. Zapraszamy do ich sprawdzenia i wszystkim zapalonym biegaczom życzmy samych sukcesów i wielkiej przyjemności z biegania.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background