DLACZEGO WARTO POKOCHAĆ TRUSKAWKI?

0


Większość z nas je uwielbia, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, za co, poza smakiem warto pokochać truskawki. Dlatego dzisiaj chcemy Wam pokazać, co w sobie mają i jak wpływa to na nasz organizm. Mamy nadzieję, że po tym wpisie, zapałacie do nich jeszcze większą miłością.

Truskawki, to przede wszystkim bardzo duża dawka witaminy C. Ma jej nawet więcej niż cytryna i pomarańcza. Dzięki temu wspomaga nas w walce ze wszelkiego rodzaju infekcjami. Kolejnymi witaminami, które sobie w niej zamieszkały są A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, białka, węglowodanów, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.

Truskawki poprawiają przemianę materii przez oczyszczenie jelit z toksyn. Korzystnie wpływają także na naturalną florę bakteryjną i - co może zaskoczyć - ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym. Także, jeśli jesteście na diecie, koniecznie uwzględnijcie je w swoim menu. Dodatkowo odkwaszają organizm, więc są szczególnie polecane osobom, które mają kłopoty z trawieniem.

Truskawki są również wykorzystywane przez firmy kosmetyczne. Mają właściwości odżywcze, ściągające skórę oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom chronią cerę przed uszkodzeniami. Idealnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej oraz z przebarwieniami. Odświeżają cerę i zapobiegają wypadaniu włosów. Wykorzystuje się je także przy produkcji kosmetyków do opalania, ponieważ chronią przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. Pomagają również w wybielaniu zębów. Wystarczy, że zmieszacie je z pastą do zębów i będziecie używać jej przez miesiąc. Zęby powinny być bielsze o jeden ton.

Właśnie z tych wszystkich powodów, dbamy abyście mieli do nich dostęp przez cały rok. Pracujemy w sezonie w pocie czoła, żeby zebrać te najlepsze i dać Wam możliwość cieszyć się ich smakiem kiedy tylko zechcecie.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background