DLACZEGO WARTO STAWIAĆ NA POMIDORY?

0


Na straganach pięknie czerwienią się pomidory. To znak, że sezon na nie właśnie się rozpoczął. My je uwielbiamy i to nie tylko za cudowny smak, ale również za wspaniałe właściwości, jakie ze sobą niosą. Co ważne możecie z nich przygotowywać pyszne przetwory, koncentraty czy zupy. Jeśli nie lubicie robić tego sami, to możecie skorzystać np. z naszej gotowej zupy krem pomidorowej. Można ją jeść samą lub wykorzystać jako bazę do sosów makaronowych czy tradycyjnej pomidorowej z makaronem, lub ryżem. Nie ważne jednak w jakie formie pomidory zagoszczą w Waszym menu, ważne, żeby się po prostu w nim znalazły. A czemu, już wyjaśniamy.

W walce z promieniowaniem UV.
Pierwsza, ważna zwłaszcza latem, właściwości pomidorów, to ochronne działanie przed promieniowaniem UV. Pomaga w tym likopen, który jest naturalnym czerwonym barwnikiem zawartym w pomidorach. Ten antyutleniacz dodatkowo wspomaga serce i zapobiega zawałom i miażdżycy. Poza sercem chroni on nasz organizm przed nowotworami. Jeden pomidor dziennie, miska zupy czy szklanka soku pomidorowego dostarczą Wam idealną dzienną dawkę likopenu. Pamiętajcie też, że jego stężenie będzie znacznie większe w przetworach niż w 1 świeżym pomidorze.

Pomagają dbać o linie.
Nasz czerwony przyjaciel, to idealny towarzysz każdego, kto chce zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Zawierają one w sobie niewiele kalorii i bardzo dużo składników odżywczych. Mają też sporą dawkę błonnika, który jak wiecie, idealnie wpływa i reguluje pracę Waszych jelit.

Witaminowa bomba.
Jak już wspomnieliśmy, pomidory zawierają w sobie wiele składników odżywczych. Jednak dokładnie o jakich składnikach mowa. A no choćby i o witaminach z grupy A i E, które działają ujędrniająco na naszą skórę. Kolejnymi witaminami, które spotkamy w pomidorach, są K i B. Ta pierwsza wspomoże krzepliwość krwi, podczas gdy druga uspokoi nieco nasz układ nerwowy. Na koniec witaminowego szaleństwa warto jeszcze wspomnieć o witaminie PP, która wspomaga rozkład cukru we krwi. Poza tym pomidory to również źródło potasu, magnezu, żelaza, wapnia, fosforu oraz cynku.

Jak widzicie, od której strony by na to nie spojrzeć, pomidor to po prostu super warzywo. Koniecznie więc po nie sięgnijcie, choćby w wersji naszej zupy krem. Bo przecież liczy się smak i zdrowie, a my zadbaliśmy w niej o obydwa te aspekty.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background