DOMOWE USZKA Z PIECZARKAMI

0
świąteczne uszka z pieczarkami i barszczem

Uszka do barszczu z pieczarkami

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest barszcz z uszkami. I właśnie do przygotowania mocno grzybowych uszek chcemy Was dzisiaj zachęcić. My postawiliśmy na pieczarki, bo w połączeniu z cebulą są po prostu przepyszne. Mamy nadzieję, że tak samo, jak nam przypadną Wam one do gustu i smaku.  

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 400 gramów pieczarek Poltino
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko i stopniowo dodając odrobinę ciepłej, ale nie wrzącej wody zagnieść ciasto pierogowe.  Cienko rozwałkować, małą szklanką lub za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Przykryć ciasto folią spożywczą i odłożyć na bok.

Farsz pieczarkowy
Cebule posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Należy lekko ją zeszklić i dodać pieczarki. Do farszu można także dodać kilka suszonych grzybów leśnych. Gdy ładnie się podsmażą doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzić i całość lekko zblendować lub zmielić na grubych oczkach w zależności od preferencji. 

Uszka
Układaj po porcji farszu na każdym placuszki i sklej brzegi ciasta. Przeciwległe końce pierożków zlepić na kształt uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe uszka przelać zimną wodą. Podać uszka do pysznego i domowego barszczu czerwonego. Smacznego!  

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background