Blog firmowy
DOMOWE USZKA Z PIECZARKAMI
638
0

Uszka do barszczu z pieczarkami
Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest barszcz z uszkami. I właśnie do przygotowania mocno grzybowych uszek chcemy Was dzisiaj zachęcić. My postawiliśmy na pieczarki, bo w połączeniu z cebulą są po prostu przepyszne. Mamy nadzieję, że tak samo, jak nam przypadną Wam one do gustu i smaku.Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 400 gramów pieczarek Poltino
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
CiastoMąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko i stopniowo dodając odrobinę ciepłej, ale nie wrzącej wody zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować, małą szklanką lub za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Przykryć ciasto folią spożywczą i odłożyć na bok.
Farsz pieczarkowy
Cebule posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Należy lekko ją zeszklić i dodać pieczarki. Do farszu można także dodać kilka suszonych grzybów leśnych. Gdy ładnie się podsmażą doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzić i całość lekko zblendować lub zmielić na grubych oczkach w zależności od preferencji.
Uszka
Układaj po porcji farszu na każdym placuszki i sklej brzegi ciasta. Przeciwległe końce pierożków zlepić na kształt uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe uszka przelać zimną wodą. Podać uszka do pysznego i domowego barszczu czerwonego. Smacznego!
Komentarze 0