DOMOWE USZKA Z PIECZARKAMI

0


Jedną z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole w Wigilię jest barszcz z uszkami. I właśnie do przygotowania mocno grzybowych uszek chcemy Was dzisiaj zachęcić. My postawiliśmy na pieczarki, bo w połączeniu z cebulą są po prostu przepyszne. Mamy nadzieję, że tak samo, jak nam przypadną Wam one do gustu i smaku.  

Składniki:
szklanka mąki
sól, pieprz
400 gramów pieczarek Poltino
2 cebule
1 jajko
3 łyżki masła

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko i stopniowo dodając wodę zagnieść ciasto pierogowe.  Cienko rozwałkować, małą szklanką wykrawać kółeczka.
Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebule. Lekko ją zeszklić i dodać pieczarki. Gdy ładnie się podsmażą doprawić solą i pieprzem. Następnie przestudzić i całość lekko zblendować.
Po porcji farszu układać na każdym placuszki i zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać do pysznego i domowego barszczu czerwonego.
Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background