Blog firmowy
DOMOWE USZKA Z PIECZARKAMI
571
0
Jedną z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole w Wigilię jest barszcz z uszkami. I właśnie do przygotowania mocno grzybowych uszek chcemy Was dzisiaj zachęcić. My postawiliśmy na pieczarki, bo w połączeniu z cebulą są po prostu przepyszne. Mamy nadzieję, że tak samo, jak nam przypadną Wam one do gustu i smaku.
Składniki:
szklanka mąki
sól, pieprz
400 gramów pieczarek Poltino
2 cebule
1 jajko
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajko i stopniowo dodając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować, małą szklanką wykrawać kółeczka.Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebule. Lekko ją zeszklić i dodać pieczarki. Gdy ładnie się podsmażą doprawić solą i pieprzem. Następnie przestudzić i całość lekko zblendować.
Po porcji farszu układać na każdym placuszki i zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać do pysznego i domowego barszczu czerwonego.
Smacznego
Komentarze 0