FASOLKA W TURECKIM KLIMACIE

0


Dzisiaj wybieramy się w kulinarną podróż do Turcji. Wszystko za sprawą naszej pysznej fasolki szparagowej, która właśnie stała się głównym składnikiem  jednego z tradycyjnych dań kuchni spod znaku bliskiego wschodu. To połączenie octu, jogurtu i cebuli. Myślicie, że przypadnie Wam do smaku?

Składniki:
1 opakowanie fasolki szparagowej zielonej Poltino
2 cebule
pęczek koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
150 ml gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę drobniutko posiekać. Następnie wrzucić ją na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Smażyć, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać fasolkę i dusić całość pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie dodać ocet i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Całość zblendować.
Na talerz wyłożyć fasolkę, polać czosnkowym jogurtem i obficie posypać poszatkowanym koperkiem.  
Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background