Blog firmowy
IDEALNE MENU NA IMPREZĘ KARNAWAŁOWĄ
666
0
Dobre przyjęcie karnawałowe nie może obejść się bez odpowiednio skomponowanego menu. Nie jest to łatwa sztuka, zwłaszcza jeśli wiemy, że wśród naszych znajomych są osoby, które np. nie jedzą mięsa lub mają jakieś inne preferencje dotyczące tego, co jedzą, a czego na pewno nie. Jak więc podejść do tematu, żeby dla wszystkich naszych gości była to niezapomniana noc? Kilka odpowiedzi znajdziecie poniżej.
Postaw na sałatki.
Jednym ze sprawdzonych pomysłów, który na pewno znajdzie swoich amatorów wśród wszystkich Waszych znajomych są oczywiście sałatki. Jednak nie róbcie tylko jednej, przygotujcie przynajmniej 3. W jednej możecie użyć jakiegoś mięsa np. kurczaka. W drugiej postawcie na same warzywa. Idealnie może Wam w tym pomóc np.. nasza mieszanka do sałatki meksykańskiej lub jarzynowej. Wystarczy dodać do niej jogurt naturalny, majonez, trochę przypraw i gotowe. Przygotujecie je bardzo szybko, a efekt na pewno będzie bardzo smaczny. 3 sałatka niech będzie złożona jedynie z owoców. Tutaj wystarczy użyć np. mrożonych jagód, truskawek i wiśni, które wzbogacicie marynowanymi brzoskwiniami lub ananasem. Nie musicie już specjalnie jej dosładzać, ale za to, możecie spróbować dodać cynamonu lub inną przyprawę, która nieco podbije smak.
Koreczki, faszerowane warzywa i inne pyszności.
Imprezy karnawałowe mają to do siebie, że rzadko się na nich siedzi. Jest przecież karnawał i trzeba trochę sobie potańczyć. Dlatego jedzenie, które zamierzacie na nie przygotować nie powinno wymagać zbyt wiele od gości. Oczywiście niech sobie nałożą je na talerzyk, jednak zrezygnujcie ze wszystkiego co będą musieli kroić lub będzie wymagało np. bardziej skomplikowanego procesu konsumpcji. Co więc zrobić poza sałatkami? Idealnie sprawdzą się koreczki z kawałkami kurczaka i warzywami. Kolejnym pomysłem mogą być faszerowane pieczarkami pomidory. Jednak tutaj wybierajcie raczej mniejsze pomidory, łatwiej będzie się je gościom jadło. Usmażcie w tempurze kalafiora lub brokuły i podajcie z sosem majonezowym lub koperkowym. Pokrójcie trochę różnych rodzajów sera, które pokroicie i przełożycie np.. mini marchewkami glazurowanymi w miodzie. To tylko kilka pomysłów, które przyszły nam do głowy przy planowaniu naszych imprez karnawałowych. Jednak w tym wszystkim pamiętajcie o jednym, musicie zadbać o odpowiednią atmosferę, bo bez niej nie uratuje Was nawet najbardziej smaczne i wykwintne menu. Bądźcie więc w dobrym humorze, dbajcie o to, żeby wszyscy czuli się komfortowo, a na pewno każdy wyjdzie od Was z uśmiechem na twarzy.
Komentarze 0