Blog firmowy
IDEALNE TOWARZYSTWO DO RYŻU
493
0
Ryż to zaraz po makaronie, jeden z najczęstszych składników naszych dań obiadowych. Lubimy go, bo łatwo go ugotować, a jednocześnie idealnie zaspokaja nawet największy głód. Jednak bardzo często jemy go jako dodatek do dań w czystej ugotowanej formie. A jest wiele pysznych sposób w
których można połączyć go np. z gulaszami, zapiekać z różnymi ciekawymi przyprawami, a nawet tworzyć z niego pyszne ciasto ryżowe z dodatkiem owoców (malin, truskawek). Staramy się z nim nieco eksperymentować, jednak czy na pewno wiemy, co będzie dobrze z nim współgrało?
Na pytanie, co pasuje do ryżu, można odpowiedzieć bardzo prosto – wszystko. Tak, dobrze przeczytaliście. W dobrze skomponowanym daniu na bazie ryżu nie będzie takiego składnika, który będzie zbędny czy zepsuje smak potrawy. Ryz pasuje zarówno do dań wytrawnych np. gulaszy czy curry, jak i do wszelkiego rodzaju owoców. Można powiedzieć, że jest po prostu bardzo elastyczny i dostosuje się do wszystkiego. Jednak są takie składniki, które bardzo dobrze wydobywają jego walory smakowe i na nich dzisiaj chcielibyśmy się skupić troszkę bardziej. Jednym z takich dodatków są np. truskawki. Wraz z ryżem tworzą cudowne połączenie. Truskawki wydobywają z niego niezwykłą słodycz, a jednocześnie ryż balansuje zbyt słodkawy smak truskawek. To połączenie można np. wykorzystać w lekkich sałatkach. Kolejnym owocem, który wydobywa dodatkowe walory z ryżu, jest awokado. Gotowane razem z ryżem sprawia, że zyskuje ono niezwykle kremową konsystencję i smakuje wręcz bajkowo.
Jeśli chodzi o przyprawy, to tutaj oczywiście najlepiej sprawdza się curry. Razem z ryżem miło łaskocze wszystkie nasze kubki smakowe. Innym ziołem, które dodaje daniom na bazie ryżu wyjątkowego smaku, jest tymianek. Pasuje raczej do dań, w których główne skrzypce gra mięso w towarzystwie mieszanek warzywnych. Bo w takim połączeniu potrafi podbić każdą nutę smakową zawarta w daniu.
Jeśli zaś chodzi o warzywa, to tutaj możecie śmiało dodać wszystko. Najczęściej jednak korzystamy z papryki, bakłażana czy pomidorów. Jednak możecie zaryzykować i trochę poszaleć. Ryż będzie pysznie smakował nawet z brokułem, brukselką, jarmużem czy nasza polską rzepą. Jedyne, na co musicie zwrócić uwagę, to przyprawy, jakich użyjecie do podbicia smaku.
Ryż nie boi się niczego. Możecie więc śmiało popuścić wodzę fantazji i przygotować na jego bazie pyszne dania. Kilka dodatków spokojnie wybierzecie spośród naszych mieszanek warzywnych lub warzyw czy owoców. Nie czekajcie i eksperymentujcie.
Komentarze 0