Blog firmowy
JAK NIE MARNOWAĆ ZIEMNIAKÓW Z WCZORAJSZEGO OBIADU
Każdemu z nas zdarzy się czasem ugotować nieco więcej ziemniaków na obiad. Sporo część ich zostaje i w wielu domach wyrzuca się je do śmieci. Jednak my jesteśmy wyznawcami idei, że jeśli coś nie jest zepsute, to na pewno znajdzie się sposób, aby ten produkt wykorzystać jeszcze raz. Dlatego dzisiaj podsuniemy Wam kilka pomysłów na to, co zrobić z ziemniakami z wczorajszego obiadu.
Pyszne tarty
Ziemniaki to idealny składnik do tarty. Wystarczy dodać do nich nieco śmietanki, ulubionych przypraw i połączyć np. z pysznymi brokułami, fasolką szparagową czy innymi ulubionymi warzywami. Dodajcie też trochę boczku lub kiełbasy i pyszna tarta na obiad gotowa.
Sałatki
Jeśli używaliście młodych ziemniaków, to dobrym pomysłem jest wykorzystanie ich do przygotowania sałatki. Może to być tradycyjna jarzynowa lub np. sałatka szwabska. Polecamy Wam też wymieszać ziemniaki z jogurtem naturalnym, dodać sporo koperku i czosnku i pyszny dodatek do mięsa na obiad gotowy.
Kluski i kopytka
Takie ziemniaki z wczoraj, to idealny składnik do przygotowania kopytek. Możecie je podać z pysznym sosem pieczarkowym, który podkreśli ich smak. Innym pomysłem są kluski śląskie. Możecie też zaszaleć i zrobić knedle z owocami lub mięsem. Możliwości tutaj jest wiele, wystarczy, że sięgnięcie po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jest ona pełna pomysłów na dania z użyciem ziemniaków.
Pierogi
Na koniec oczywiście nie może zabraknąć pierogów. Przygotujcie do nich pyszne nadzienie z ziemniakami, serem i np. boczkiem. Na takie pyszności zawsze znajdą się w domu amatorzy.
Jak widzicie, sposobów na wykorzystanie już ugotowanych ziemniaków jest wiele. Dlatego, zanim następny razem pomyślicie, żeby to, czego nie zjedliście, wyrzucić, przypomnijcie sobie ten wpis i zróbcie z nich coś pysznego na kolejny dzień.
Komentarze 0