JAK NIE PRZYTYĆ NA WIELKANOC

0


Święta zawsze niosą z sobą groźbę, że znów przybierzemy na wadze. Wszystko dlatego, że nieco popuszczamy sobie wodzę i jemy wszystko bez zastanowienia. Nie przykładamy też wielkiej wagi do tego, żeby może zmodyfikować nieco tradycyjne przepisy i zrobić je w lżejszej wersji. Tymczasem jest kilka sposobów na to, jak zjeść dobrze i lżej również w Wielkanoc. Wystarczy, że skorzystacie z tych naszych kilku zasad i będzie dobrze.
  1. Potrawy przygotuj w wersji FIT. Oznacza to, że zamiast majonezu możecie użyć gęstego jogurtu greckiego. Oczywiście, 1 łyżka majonezu dla smaku nie zaszkodzi, ale tam, gdzie da się go ograniczyć zróbcie to. Przygotujcie dużo potraw na bazie warzyw typu szpinak, marchewka, groszek. Będą i smaczne i zdrowsze.
  2. Nie spędzajcie całego dnia przy stole. Po śniadaniu Wielkanocnym przejdźcie się na spacer. Po powrocie zjedzcie lekki obiad. Na pewno będzie lepiej smakował, a Wy będziecie mieli czas na to, żeby strawić śniadanie.
  3. Sięgnij po ciepła wodę przed posiłkiem. 1 szklanka wypita tuż przed posiłkiem, wypełni żołądek i sprawi, że mniej zjecie.
  4. Ustaw mniejsze talerze na stole. Ta metoda pozwoli Wam mieć wrażenie, że talerz jest pełnym, a tym samym nie zmieści się na nim tyle co na większej wersji.
  5. Wypieki przygotuj na alternatywnych wersjach cukru. Możecie je upiec na miodzie lub np. ksylitolu. Będą lżejsze, a w dalszym ciągu słodkie.
Tyle powinno wystarczyć, żeby święta były przyjemne, lekkie i pełne smaku, a Wasza waga zbytnio się nie zmieniła zaraz po nich. Tego Wam serdecznie życzymy
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background