Blog firmowy
JAK ODPOWIEDNO SMAŻYĆ, ŻEBY JEDZENIE NIE BYŁO ZA TŁUSTE
975
0
W naszej ofercie znajdziecie wiele produktów, które wymagają obróbki cieplnej. Możecie je dusić, piec lub właśnie smażyć. Jednak jak to robić, żeby dania nie były za tłuste i żebyśmy mogli cieszyć się smakiem naszych ulubionych potraw bez nadmiernego obciążania naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w przygotowanej przez nas liście kilku zasad, których warto się trzymać. No to zaczynamy.
1. Staraj się nie smażyć potraw na smalcu. Lepiej sprawdzi się olej rośliny. Przy wyborze oleju czytaj etykiety. Wybierz olej, który będzie miał dwukrotnie więcej kwasów jednonienasyconych niż wielonienasyconych.
2. Do smażenia korzystaj z oleju tłoczonego na ciepło i bez użycia chemii.
3. Korzystaj z patelni teflonowych lub ceramicznych z powłoką. Sprawi to, że będziesz mógł nalać jak najmniej oleju. Chyba że planujesz smażyć w głębokim oleju.
4. Za nim wrzucisz warzywa lub mięso na patelnię, sprawdź, czy jest on odpowiednio nagrzany. Wystarczy, że wrzucisz na patelnię mały kawałek jedzenia. Jeśli zacznie skwierczeć i się smażyć, olej jest gotowy do smażenia. Dobrze nagrzany olej sprawi, że będziesz smażył krócej.
5. Do panierowania używaj produktów bezglutenowych jak np. skrobia kukurydziana. Sprawiają one, że mniej tłuszczu wchłania się w samą panierkę.
6. Nigdy nie smaż więcej niż raz na tym samym oleju. Wielokrotne smażenie na tym samym oleju znacznie obniża jego wartość i może mieć nieprzyjemne reperkusje dla Twojego zdrowia i żołądka.
7. Usmażone warzywa czy owoce staraj się zawsze odsączać na papierowym ręczniku. Pozbędziesz się w ten sposób jeszcze odrobiny nadmiernego tłuszczu.
8. W komponowaniu posiłków nie zestawiaj ze sobą więcej niż jednego elementu smażonego. Czyli jeśli przygotowujesz nasze warzywa na patelnię, to nie dawaj do niego smażonych frytek lub kotleta smażonego. Zbytnio obciążysz organizm.
Mamy nadzieję, że te kilka porad sprawi, że Wasze smażone dania będą smaczniejsze, a posiłki zdrowsze.
Komentarze 0