JESIENNE ZUPY I PYSZNE DODATKI DO NICH

1


Kiedy za oknami drzewa pokrywają się pięknymi kolorami, a pogoda staje nieco chłodniejsza, to czas kiedy do naszej diety warto włączyć pyszne i sycące zupy. Większość z Was pomyśli jednak, że są one bardzo ciężkie, kaloryczne i ciężkostrawne. Nic bardziej mylnego. Dobra zupa potrafi być lekka i nie obciążać zbytnio naszego przewodu pokarmowego. Wystarczy tylko, że przygotujecie ją na bazie wody, bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka. Wzbogaćcie je o pyszne warzywa, które sprawią, że zupa będzie też pożywna. Warto, w tym czasie, zwrócić szczególną uwagę na kilka produktów, które sprawią, że zupy będą miały też i swoją moc wspomagającą nasz organizm. Jakich? Już spieszymy z podpowiedziami.

Biała fasola.
Zawiera spore pokłady białka roślinnego oraz błonnika. Jak wiadomo, dieta, która obfituje w ten ostatni składnik, może znacznie poprawić nasze trawienie. Błonnik oczyszcza organizm oraz pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Fasola dodatkowo posiada też spore pokłady minerałów, które pomogą Wam lepiej funkcjonować.

Pomidory.
Pomidory są nisko kaloryczne i smaczne. W 170 gramach zawiera jedynie 29 kcal. Dlatego będą idealne do przygotowania pysznych i dietetycznych zup krem. Co ważne, zawierają też dużą dawkę potasu, a ten dobrze wpływa na naszą pamięć i koncentrację, która jesienią może być nieco osłabiona.

Szpinak i brokuły.
Obydwa zielone i obydwa również zdrowe. Szpinak na przykład zawiera w sobie związek zwany tylakoidem. Sprawia on, że nasze trawienie spowalnia i blokuje rozkład tłuszczów w jelitach. Przez to dłużej będziecie odczuwać sytość. Warto go jeść również ze względu na fakt, że zawiera dużo azotanów, które pozwalają nam dać z siebie więcej podczas treningu. Jeśli chodzi o brokuły, to podobnie jak pomidory, są one niskokaloryczne. 100 gramów, to zaledwie 27 kcal. Posiadają dużą zawartość błonnika i działają detoksykująco oraz wzmacniają nasz układ immunologiczny.

Kasze.
Niezależnie na które się zdecydujecie, każda wspomoże Was jesienią. Warto dodawać je do zup, bo rozgrzewają nasz organizm i usprawniają proces trawienia. Kasze to samo zdrowie i jednocześnie dużo smaku, który zostanie dodany do Waszych zup. Możecie też spróbować ich w formie gotowego dania, które znajdziecie w naszej ofercie.

Jak widzicie, zupy nie muszą być ciężkie  lub bez smaku. Wystarczy, że połączycie ze sobą kilka z wymienionych przez nas produktów i dodacie je do bulionu warzywnego. Kilka minut i pyszna, sycąca i co ważne, zdrowa zupa gotowa.
 

Komentarze 1

Uwielbiam zupę przygotowaną na świeżych grzybach. Warto wykrozystać zczególnie aromatyczne prawdziwki i podgrzybki.
Tomek
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background