KILKA SŁÓW O KASZY PĘCZAK

0
Jesień zbliża się coraz szerszymi krokami. Miejmy nadzieję, że będzie ciepła i słoneczna. Jednak warto pomyśleć o tym, co jeść w tym okresie, dlatego chcemy zwrócić Waszą uwagę na kasze, a szczególnie tę jęczmienną. Nie od dzisiaj wiadomo, że kasze są zdrowe, a najzdrowsza jest podobno gryczana. Jednak kasza jęczmienna też nie ma się czego wstydzić.

Pomocna w oczyszczeniu.
Kasz jęczmienna może pomóc Wam w biegunkach, ale również jest moczopędna, co sprawia, że z jej pomocą możecie się pozbyć z organizmu niepotrzebnych toksyn pozostających w organizmie w efekcie procesów metabolicznych. Co ważne, zrobi to w łagodny sposób. Ma ona w sobie również sporą dawkę błonnika pokarmowego co sprawia, że reguluje ona procesy trawienne i wiąże złe frakcje cholesterolu. Pomocna w tym procesie jest też witamina PP zawarta w tej kaszy.

Dobra dla sportowców.
Nasza jęczmienna przyjaciółka zawiera w sobie dużą dawkę wapnia. Jak wiadomo, ten wspomaga nasze kości, ale też niezbędny jest dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Jeśli więc trenujecie, to kasza jęczmienna powinna zagościć w Waszym menu. Nie mówimy, że codziennie, ale raz na tydzień można przygotować jakieś danie na jej bazie, lub skorzystać z naszej gotowej kaszy na patelnię.

Coś dla witalności.
Jeśli chcecie zachować witalność na dłużej, to również powinniście się nią zainteresować. Ma ona w sobie dość sporą dawkę minerałów, takich jak cynk, potas czy żelazo. Wspomagają one naszą sprawność fizyczną i pozwalają dłużej cieszyć się energią. Poza tym kasza jęczmienna to bogate źródło witaminy K, która wspomaga naszą krew w procesach krzepliwości. Ja więc widzicie powodów żeby umieścić ją w menu, jest naprawdę wiele.

Jeśli jednak nie wiecie, jak wykorzystać ją w kuchni, to i tutaj pomożemy. Zawsze znajdzie się u nas jakiś pyszny przepis. ?
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background