Blog firmowy
KILKA TRIKÓW DLA PODKRĘCENIA SMAKU
912
0
Czasem jest tak, że marchewka po ugotowaniu nie ma, aż tak słodkiego smaku, jakiego byśmy oczekiwali. Mięso mimo dodania wielu przypraw nie jest soczyste i pełne aromatu. Jednak są na to sposoby. Specjalnie dla Was zebraliśmy kilka porad, które pomogą Wam podkręcić smak w daniach. No to zaczynamy!
- Brokuły po ugotowaniu, warto posypać lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi. Wydobędzie to ich wyjątkowy smak.
- Jeśli chcecie podkręcić nieco kolor waszych zup, dodajcie do nich łyżkę soku z suszonych śliwek. Nada on lekko wędzony posmak i sprawi, że zupa będzie miała obłędny kolor.
- Podczas gotowania marchewki dodajcie do wody pół szklanki soku z pomarańczy. Sprawi to, że marchewka będzie słodsza.
- Przygotowując jajecznicę, dodaj łyżkę majonezu, na każde dwa wbite jajka. Spowoduje to, że jajecznica będzie mocno kremowa.
- Żeby podkręcić trochę smak szpinaku, warto przed samym jego podaniem posypać go odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Jeśli przygotowujecie nasze warzywa na patelnię, to polecamy przed podaniem posypać je pestkami słonecznika lub dyni. Wydobędzie to z nich wszystkie aromaty.
- Żeby smażony łosoś smakował wybornie, warto przed włożeniem go na rozgrzaną oliwę, przesmażyć na niej wcześniej 2-3 plasterki świeżego imbiru. Tuż przed położeniem łososia należy go zdjąć z patelni. Sprawi to, że łosoś będzie miał lepszy smak.
- Do sosów na bazie mięsa dodajcie rodzynki lub posiekane orzechy. Wydobędą one głębie mięsnego smaku.
- Żeby polepszyć smak nadzienia z jabłek, na szarlotkę dodajcie do nich otartą skórkę z pomarańczy. Podkręci ona kwaskowy smak jabłek.
- Żeby kurczak miał cytrusowy aromat, warto przed jego pieczeniem włożyć pod skórkę plasterki pomarańczy lub cytryny.
Komentarze 0