Blog firmowy
KNEDLE Z JAGODAMI
728
0
Tradycyjne potrawy, to coś, co warto kultywować. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przypomnieć Wam przepis na pyszne knedle z jagodami. Będą idealne na obiad w letni, upalny dzień. Po prostu rozpływają się w ustach, a co najważniejsze nie potrzeba wiele czasu, żeby je przygotować. Zobaczcie sami, jakie to proste.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie jagód Poltino
Sól
Cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedźcie i przepuśćcie przez praskę do sera. Dodajcie do nich mąkę oraz jajka i wyróbcie ciasto.
Gotowe ciasto podzielcie na porcje i z każdej z nich uformujcie na stolnicy wałek. Odcinajcie z niego 4 cm kawałki. Z każdego takiego kawałka uformujcie kulkę, spłaszczcie go dłonią i nałóżcie jagody. Posypcie odrobiną cukru i zalepcie jagody w środku kulki.
Nie musicie specjalnie ich rozmrażać, można użyć mrożonych owoców.
Gotowe knedle wrzucajcie na osolony wrzątek i gotujcie, co jakiś czas mieszając, przez około 3 minuty od wypłynięcia knedli na wierzch. Róbcie to partiami, żeby knedle miały miejsce w garnku.
Podawajcie je ze śmietaną i cukrem.
Smacznego :)
Komentarze 0