Blog firmowy
KOKOSOWE CIASTECZKA Z MALINAMI
484
0
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, co łączy w sobie smak kokosa i naszych pysznych malin, to mamy dla Was pyszne ciasteczka. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Jeśli więc chcecie cieszyć się wspaniałym smakiem i nie napracować zbyt wiele, to zapraszamy po przepis.
Składniki:
1 jajko
130 gramów solonego miękkiego masła
250 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru pudru
3 łyżeczki wiórków kokosowych
Dżem:
1 opakowanie malin Poltino250 gramów cukru
Pół opakowania cukru żelującego
Przygotowanie:
Ciasto:Masło zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ponownie miksować, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Musi powstać jednolite ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować przez papier do pieczenia. Następnie wykrawać kółka. W połowie kółek dodatkowo wykrawać dodatkowe, mniejsze kółko w środku. Pozostałe kółka również upiec, będą jako dodatkowe ciasteczka.
Tak przygotowane rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 5 – 10 minut. Następnie wyciągnąć i ostudzić.
Dżem:
Mrożone owoce wrzucić do garnka i dodać odrobinę wody. Zasypać zwykłym cukrem oraz cukrem żelującym. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować jeszcze około 2 – 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasteczka bez wykrojonych gwiazdek posmarować gotowym, ostudzonym dżemem i nałożyć na niego ciasteczko z kółkiem w środku. Tak przygotowane zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia będą smakować idealne.
Smacznego
Komentarze 0