KOLOR NA TALERZU MA ZNACZENIE

0


Nasz wzrok odgrywa ważną role podczas jedzenia. Od zawsze zachwycamy się pięknymi talerzami z daniami na Instagramie czy wspaniale wykonanymi tortami z soczyście cieknącą masą czekoladową. To jak wygląda to, co jemy, ma ogromny wpływ na to, czy będzie nam smakowało. W całym procesie jedzenia ogromną role odgrywają również kolory. To one głównie sprawiają, że leci nam przysłowiowa ślinka. No właśnie, a jakie konkretnie uczucia może wywołać u nas dany kolor? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.

Biały – to kolor, który kojarzy nam się z chłodem i sterylnością. Najczęściej dania w odcieniach bieli wybieramy, kiedy jest gorąco. I faktycznie mają one chłodzący aspekt. Wszelkiego rodzaju lody, shake’y w podstawowej wersji są przecież właśnie białe. Nabiał również musi być schłodzony, bo inaczej się zepsuje.

Żółty – to kolor ciepły, jednak w naszym skojarzeniu przywodzi na myśl orzeźwienie. Użycie tego koloru w daniach wprowadza element rozjaśnienia. Dzięki niemu na przykład sałatka może wydać się bardziej wiosenna.

Pomarańczowy – ten kolor kojarzony jest z rozgrzaniem. Głównie przez swoją lekko ognistą barwę. Pobudza mocno apetyt. Kojarzony jest z zupami, np. z dyni czy grochowej, które poza rozgrzaniem również mocno nas sycą.

Czerwony – jak żaden inny nie pobudza aż tak mocno apetytu. Jest to kolor, który najczęściej pojawia się w reklamach. Kojarzy nam się z przyjemnością i pełną aromatów potrawą. Budzi pozytywne skojarzenia.

Zieleń – nie zdziwi Was chyba fakt, że ta barwa kojarzy nam się z naturalnością, świeżością i zdrowiem. Jest to dla nas synonim tego, że coś jest na pewno bardziej przyjazne dla naszego organizmu.

Brązowy – to kolor, który jednoznacznie kojarzy nam się z czekoladą. Jest to barwa budząca pozytywne skojarzenia z przyjemnością. Jest to też kolor luksusowy, więc przywodzi na myśl coś, co jest może nie do końca dla nas dostępne, ale jeśli mamy go na talerzu, to czujemy się lepsi.

Niezależnie jednak od tego, jakiego koloru będą nasze talerze, warto pamiętać, że powinien być na nich również doskonały smak. Dlatego spróbujcie połączyć te dwa aspekty. Zadbajcie o kolory, wygląd i smak na talerzu już dzisiaj.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background