Blog firmowy
KOTLETY MARCHEWKOWE
917
0
Kolor na talerzu przyciąga naszą uwagę i sprawia, że bardziej chce nam się zjeść danie. Dlatego raz na jakiś czas warto pomyśleć o tym, jak ten kolor na nasz talerz przemycić. My wpadliśmy na pomysł, żeby przygotować pyszne kotleciki z marchewki i cukinii. Będą one idealnym zamiennikiem dla tych mięsnych. Poza tym, jeśli Wasze pociechy nie przepadają za warzywami, w takiej formie na pewno zjedzą wszystko do ostatniego okruszka. Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Składniki:
1 opakowanie marchewki Poltino
1 szklanka drobno startej cukinii
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki nasion słonecznika
1 łyżeczka czarnuszki
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 jajko
Pół pęczka natki pietruszki
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę lekko podgotować wraz ze startą cukinią. Następnie odsączyć z nadmiaru wody i lekko zblendować. Warto nie robić tego do powstania papki.
Cebulę i czosnek drobniutko poszatkować i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Tak przygotowane wrzucić do marchewki z cukinią i wymieszać.
Do masy dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej, jajko, nasiona słonecznika, drobno posiekaną natkę pietruszki, czarnuszkę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Z powstałej masy tworzyć kotlety, które następnie obtaczamy w mące kukurydziane i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor z każdej ze stron.
Smacznego :)
Komentarze 0