KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA

0


Kalafior gości na naszych stołach najczęściej jako dodatek do obiadu. Uwielbiamy polewać go bułeczką tartą z masełkiem. Jednak można też inaczej podejść do tego smacznego warzywa. My na przykład przygotowaliśmy z nim pyszna zupę krem, która sprawi, że poczujecie się lepiej w te jesienne dni. Zobaczcie sami, jak łatwo ją przygotować.

Składniki:
2 opakowania kalafiora Poltino
300 gramów ziemniaków
1 seler
2 pietruszki
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego
sól
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
150 gramów boczku wędzonego
1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić wraz z kalafiorem do bulionu i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zblendować. Gotować około 20 minut na małym ogniu, ówcześnie dodając mieloną paprykę oraz gałkę muszkatołową i pieprz kolorowy.
Boczek pokroić w drobną kostkę wraz z cebulą. Następnie razem uprażyć na patelni. Gdy zupa się zagotuje dodać boczek z cebulą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background