KUCHNIE ŚWIATA – MEKSYKAŃSKA FIESTA

0


Feria barw i smaków. Tak można opisać kuchnie meksykańska. Ludzie z tego regionu świata, jak nikt inny potrafią celebrować jedzenie i życie. To właśnie ta radość sprawia, że poza sombrero mieszkańcy Meksyku, są uważani za jeden z najbardziej pogodnych narodów świata. Odzwierciedla ta radość również ich kuchnia, pełna tradycji i niesamowitych aromatów.
 

Podstawy w kuchni


Przede wszystkim dania meksykańskie to połączenie papryki, chilli, fasoli i kukurydzy. Na całym świecie znane są pyszne tortille najeżone smakiem i niezwykle aromatycznymi przyprawami. Same potrawy wywodzą się od pierwszych Indian, którzy bardzo dużą wagę przykładali do procesu gotowania. Jako podstawę swoich dań wykorzystywali oni kukurydzę. Moczyli oni ją w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. Dzięki takiemu zabiegowi zachowywał ona więcej swoich wartości odżywczych. Dzisiaj do większości dań wykorzystuje się tzw. Masę nixtamalera, która tworzona podczas długiego gotowania ziaren kukurydzy.
 

Tradycja przede wszystkim


Od 2010 roku kuchnia meksykańska widnieje na liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Udało się to dzięki kultywowaniu wielowiekowych tradycji i hołdowaniu temu, jak jedzenie przygotowywało się dawniej. W kuchni Meksyku dominują fasola, pomidory, ale również wołowina i wieprzowina. Jednak nie zawsze tak było. Pierwsze potrawy z tego regonu były w zasadzie w 100% wegetariańskie. Dopiero napływ ludności z Hiszpanii sprawił, że do dań zaczęto dodawać mięso. I tak właśnie narodziły się burrito czy chilli con carne. Dwa smaki, które tak mocno promują kuchnie tego regionu.
 

Zabawa i kolory


Na pewno jedno można powiedzieć o Meksyku, to kraj gdzie ludzie cenią zabawę, które towarzyszą oczywiście wspaniałe potrawy. Meksykańczycy zawsze świętują przy suto zastawionych stołach. Lubią rozmawiać i dzielić się swoimi wrażeniami kulinarnymi. Dlatego warto brać z nich przykład i w swojej kuchni również zrobić coś po meksykańsku.

Zaproście więc przyjaciół i wspólnie biesiadujcie. Pomysłów na dania Wam nie zabraknie. My polecamy użyć naszej mrożonej mieszanki do sałatki meksykańskiej. Poza sama sałatka idealnie wpisze się ona w przygotowanie tortilli, burrito czy chilli con carne. Wzbogaćcie ja wyrazistymi przyprawami i cieszcie się wspólnie spędzonymi ze znajomymi chwilami.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background