KUKURYDZA – ŻÓŁTE I SMACZNE ZŁOTO KULINARNE

0


Kukurydza to skarb Inków, Azteków czy Majów. To im zawdzięczamy włączenie kukurydzy do przygotowywania jedzenia. Dzisiaj jadamy ją pod postacią popcornu lub jako dodatek do bardziej złożonych dań. W naszej ofercie znajdziecie ją w różnych mieszankach warzywnych z których możecie przygotować pyszne i pożywne posiłki na obiad lub kolację.

Warto uwzględnić ją w naszym jadłospisie bo to bogate źródło kwasów OMEGA-3. Dodatkowo zawiera w sobie selen, witaminę E i beta-karoten. Ta kombinacja chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i zwiększa odporność. Jeśli cierpicie na problemy ze wzrokiem, to również powinniście zwrócić swoją uwagę na kukurydzę. Zawiera ona luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić nasz wzrok przed zwyrodnieniami.

Mąka kukurydziana jest dobra dla osób, które nie tolerują glutenu, gdyż nie ma go w niej wcale. Możecie ją wykorzystać do upieczenia pysznych bułeczek lub chleba. Wystarczy położyć na niego ulubioną wędlinę, pastę czy ser żółty. Dodać pomidor czy inne warzywo i pyszne, pożywne śniadanie gotowe.

W kukurydzy znajdziecie również potas, żelazo czy magnez. Wspomogą one Wasz organizm i zapobiegną skurczom. Warto sięgnąć po kukurydzę jeśli trenujecie, co może powodować wypłukiwanie z organizmu właśnie tych substancji.

Na świecie kukurydza najbardziej rozpropagowana jest w krajach Ameryki Południowej. To właśnie tam gości pod postacią polenty, mamałygi czy tortilli. Oczywiście jest to podstawa dania, którą mieszkańcy uzupełniają wołowiną czy warzywnymi salsami. W naszej kulturze chyba najbardziej znana jest pod postacią popcornu czy jako dodatek do sałatek. Jeśli jeszcze Was do niej nie przekonaliśmy to na koniec dodamy, że po prostu świetnie smakuje i dopełnia wiele dań. Nie czekajcie i zróbcie sobie dzisiaj coś dobrego z dodatkiem kukurydzy na obiad.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background