KULINARNE SKARBY JAPONII

0


Dzisiaj zabieramy Was w podróż kulinarną do Japonii, żeby poznać jedną z najzdrowszych kuchni świata.  Obfituje ona w warzywa, owoce morza oraz świeże ryby. Większości z nas kojarzy się  głównie z sushi. Jednak znaleźć w niej można o wiele więcej ciekawych połączeń smakowych, które niekiedy potrafią mocno zaskoczyć. Wsiadajcie więc do naszego ekspresu kulinarnego i poznajcie te pyszne połączenia smakowe.  

Ryż – kulinarna baza.
Podstawą kuchni japońskiej jest ryż. Znaleźć go można w przepisach z każdego regionu kraju. Ryż japoński  po ugotowaniu jest lekko kleisty i ma okrągłe ziarna. Najczęściej jest bazą dla dań. Do niego dobierane są kolejne dodatki. Musi być odpowiednio doprawiony. Każdy Japończyk od razu wymieni kilka podstawowych przypraw. A będą to przede wszystkim:
- sos sojowy (są dwa typy: ciemnobrązowy, który wykonany jest z soi i pszenicy oraz tamari, zrobiony tylko z soi);
- sake (inaczej mówiąc wino z ryżu);
- miso (sfermentowana soja i słód ryżowy);
- ocet ryżowy;
- sansho – pieprz japoński;
- olej sezamowy;
- wasabi (zielony chrzan).
Te przyprawy często służą właśnie do przyprawiania ryżu. Na przykład ryż do sushi gotowany jest z dodatkiem octu,  przy samym wykonaniu sushi chętnie stosuje się wasabi.

Prosto i schludnie.
Japończycy wyznają zasadę, że potrawa nie może być zbyt skomplikowana. Mówią, że musi być „czysta”. Oznacza to, że smak musi być jak najbardziej naturalny. Taka zasada definiuje to, że warzywa, ryby, owoce morza podawane są w jak najmniej przetworzonej formie. Często na surowo. Jeśli już jednak są gotowane, to krótko i najczęściej na grillu lub płycie grzewczej.
Nie znajdziemy tutaj również wielu przypraw. Im ich mniej, tym potrawa ma bardziej naturalny smak. Warzywa w potrawach nie mogą być rozgotowane, zawsze są półtwarde. Dzięki temu zachowują więcej swoich właściwości. Być może właśnie takie podejście do gotowania sprawia, że to zdrowa kuchnia.

Jadłospis Japończyka.
W tej kulturze nie jada się wiele. Nie odchodzi się od stołu z poczuciem przejedzenia. Mimo że posiłki składają się z kilku elementów, to jednak każda porcja jest niewielka. Każdy posiłek kończy zielona herbata, która dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie.
Na śniadanie najczęściej Japończycy jedzą zupę miso z dodatkiem ryby z rusztu lub ryżu z glonami i sosem sojowym. Nie stronią też od kiszonych warzyw. Lunch to czas jedzenia na mieście. Najchętniej sięga się wtedy po czyste zupy na bazie bulionu rybnego. Jeśli nie ma czasu na zupę, można zjeść kanapkę.
Wieczór to czas, kiedy cała rodzina zasiada do stołu. Według zwyczaju na stole stawia się od razu wszystkie potrawy. Nie donosi się ich w czasie jedzenia. Najczęściej są to sushi , sashimi oraz wszelkiego rodzaju pierożki i dania z ryżem. Na stole zawsze znajdują się miseczki z sosami, w których macza się konkretne dania.
Japończycy mocno pilnują godzin posiłków. Jedzą zdrowo i regularnie. Kultywują też jedzenie wspólnie z bliskimi co wieczór. Dzięki temu mają czas na rozmowę o tym, jak minął dzień. Są to ludzie zapracowani jednak zorganizowani i dbający o jakość swoich posiłków. Być może dlatego są tak zdrowi i może warto choć trochę brać z nich przykład w naszych domach.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background