LEKKI START DNIA

0

Ostatnio pisaliśmy Wam o męskim podejściu do śniadania. Dzisiaj natomiast chcemy porozmawiać z Wam o śniadaniach w ogóle. Bo nie tylko panowie o nich zapominają, ale również i panie. Dodatkowo bardzo często wysyłamy nasze dzieci do szkoły bez podania im odpowiednio przygotowanego rano posiłku. Wrzucamy kanapki na drogę i mamy nadzieję, że jakoś ten nasz maluch sobie poradzi. A przecież jedyne co musimy zrobić, to nastawić budzik 30 minut wcześniej. Dokładnie tyle wystarczy, żeby wspólnie zjeść poranny posiłek. Jednak co będzie najlepsze dla nas o poranku?

Warzywa i owoce – poranni przyjaciele.
Nie wiemy, czy wiecie, ale nasz organizm w godzinach od 4 rano do mniej więcej 12, jest w tak zwanej fazie oczyszczania. Oznacza to, że pozbywa się on resztek z wczoraj. Badania pokazały, że w tym czasie najlepiej jest więc spożywać warzywa i owoce, gdyż nie obciążają one naszego przewodu pokarmowego.

W przeciwieństwie do ciężkich potraw, warzywa i owoce opuszczają nasz żołądek już około 40 minut po zjedzeniu. Dlatego, jeśli chcecie, dobrze zacząć dzień warto zjeść np. jogurt zmiksowany z mrożonymi owocami. Latem takie śniadanie będzie jak znalazł. Nie tylko smaczne, ale również przyjemnie chłodne. Kolejnym pomysłem może być np. omlet przygotowany na beztłuszczowej patelni z dodatkiem naszych warzyw na patelnię i odrobina soku z pomarańczy. Lekko, smacznie, pożywnie i z dużą dawką witamin.

Ziarna dla zdrowia.
Kolejną grupą produktową, którą warto uwzględnić, podczas śniadania są ziarna. Idealnie sprawdzają się płatki owsiane, jęczmienne czy orkiszowe. Produkty te bogate są w błonnik, który pomoże naszemu układowi pokarmowemu strawić to, co zjedliśmy dzień wcześniej, a nam samym dodadzą bardzo dużo energii.

Ziarna warto łączyć zarówno z owocami, jak i warzywami. Wystarczy przygotować pożywne smoothie szpinakowo – truskawkowe z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego. Nasi najmłodsi domownicy na pewno będą zadowoleni, a my przemycimy w tym posiłku również porcję witamin. Warto też wykorzystywać ziarna chia czy sezamu. Można z nimi przygotować pyszne puddingi, które wzbogacone o zmiksowane mrożone owoce, będą smaczne i kolorowe.

Nie zależnie jak podchodzicie do tematu śniadań, jedno jest pewne, warto je jeść. My daliśmy Wam kilka wskazówek, które mamy nadzieję, będą przydatne w codziennym życiu. A jeśli macie jakieś własne patenty, to chętnie je poznamy. Piszcie do nas w komentarzach.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background