LODY DLA OCHŁODY

0


Kiedy tylko na dworze robi się nieco cieplej, sklepowe zamrażalki wypełniają się lodami. My jednak jesteśmy zwolennikami tych, które możecie przygotować sobie sami w domu. Zwłaszcza że można tutaj popuścić wodzę fantazji i przygotować naprawdę ciekawe połączenia. Kiedyś znane były tylko smaki podstawowe np. jagodowe, truskawkowe, śmietankowe czy czekoladowe. Jednak nasze potrzeby i gusta smakowe zmieniają się wraz z czasem, dlatego obecnie lody robi się nawet z warzyw. Nie ma tutaj żadnych zasad, poza jedną, musi być smacznie. My postaramy się zatem dzisiaj, wskazać Wam kilka ciekawych kierunków, które możecie obrać w przygotowywaniu pysznych, domowych lodów.

Warzywa mają głos.
Już od jakiegoś czasu w bardziej wyrafinowanych lodziarniach, możecie spotkać, niecodziennie smaki lodów. Część z nich bazuje właśnie na warzywach. Jest to nowy trend, który warto obserwować, a poznane w lodziarniach smaki, próbować przygotowywać w domu. Jednak co będzie dobrze się ze sobą łączyło? No na przykład burak, świetnie połączy się z malinami. Jeśli dodacie do niego np. miód i odrobinę kwasku cytrynowego, wydobędziecie z obydwu składników zupełnie nowe nuty smakowe. Innym ciekawym połączeniem, mogą być wytrawne lody na bazie szpinaku, mięty i awokado. Są one bardzo orzeźwiające i jednocześnie niezwykle zdrowe. Warto więc spróbować takiego połączenia i sprawdzić, czy może skradnie ono wasze serca. Ostatnim naszym pomysłem są lody powstałe z połączenia marchewki i dyni. Można je przyprawić cynamonem i imbirem. Wierzcie nam, że jeśli ich spróbujcie, to na pewno nie raz zagoszczą w Waszych domach.

Owocowy zawrót głowy.
Owoce to podstawa lodów. Od zawsze się je miksowało, mroziło i cieszyło niezwykle bogatym smakiem. Jednak obecnie, warto do nich dorzucić coś więcej. Świetnym pomysłem, może być np. połączenie truskawek z bazylią. Wydobywa ona z nich dodatkową słodycz, a jednocześnie przyjemnie orzeźwia nasze kubki smakowe. Innym ciekawym zestawieniem, może być np. zmiksowanie ze sobą jagód, malin i czarnych porzeczek. Jednak nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dorzucili jeszcze czegoś. Naszym dodatkowym składnikiem jest szałwia i melisa. Powstaną w ten sposób lody o bardzo kojącej naturze. Jeśli więc będziecie mieli nieco bardziej stresujący dzień w pracy, te lody będą dla Was wręcz idealne.

Sorbety, wodne lody czy na bazie śmietanki?
Ostatnią kwestią, jaką warto poruszyć na temat lodów, jest ich formuła. Czy zdecydujecie się na modne ostatnio sorbety, a może sięgnięcie po śmietankę i z nią będziecie eksperymentować lub po prostu zmrozicie sok z ulubionych warzyw czy owoców. Decyzja należy do Was. Jednak pamiętajcie, że najzdrowsze będą sorbety i te wodne. Śmietanka jak wiadomo ma swoje kalorie, ale też i dodaje więcej kresowości do lodów. Jakiekolwiek decyzji nie podejmiecie, jedno jest pewne. Lody warto robić w domu. Nie potrzebujecie do tego żadnych maszynek, bo wystarczy odpowiednio je przygotowywać i wystarczy sam zamrażalnik. Frajdy przy tym jest wiele, a smak będzie dokładni taki, jak lubicie Wy. Dlatego eksperymentujcie i dzielcie się z nami, swoimi pomysłami na pyszne domowe lody.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background