Blog firmowy
MARCHEW – POMARAŃCZOWE ZDROWIE
829
0
Kto z nas nie lubi marchewki. Jest idealna we wszelkiego rodzaju koktajlach, jako sok czy też dodatek do dań. Jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, dlaczego warto uwzględniać ją w naszej diecie. A powodów jest wiele. Specjalnie dla Was postanowiliśmy zebrać je wszystkie tutaj i zaprezentować Wam. Może, to sprawi, że będzie jeszcze częściej gościła ona na Waszych stołach.
Przede wszystkim marchew to nieocenione źródło tzw. karotenoidów. Są to związki, które pomagają organizmowi usuwać nadmiar wolnych rodników z komórek. W samej marchwi najwięcej jest oczywiście beta-karotenu, czy prowitaminy A. Jednak poza tymi karotenoidami ma w sobie ona również luteinę, zeaksantynę czy likopen. Wszystko to razem sprawia, że pomaga ona zapobiegać wielu patologią, które mogą prowadzić do znacznego wyniszczenia naszego organizmu.
Zatrzymajmy się jednak na chwilkę przy beta-karotenie. Jest to związek, który ma duży wpływ na nasz wzrok. Wspiera też nasz układ immunologiczny i dobrze wpływa na skórę, dlatego bardzo często jest polecany przez dermatologów. Jeśli więc będziemy jeść dużo marchwi, stan i koloryt naszej skóry może się znacznie poprawić. Jednak nie przesadźcie z nim, bo zbyt duża jego ilość może doprowadzić do karotenemii, co będzie dla nas oznaczało zmianę koloru naszej skóry na pomarańczowy. Beta-karoten wykazuje też dużą aktywność antyoksydacyjna, jest więc polecany w profilaktyce nowotworowej.
Marchewka to też duża zawartość błonnika pokarmowego. Z jednej strony pomaga on nam uregulować pracę naszych jelit, z drugiej natomiast wspomaga nasze ciało w obniżeniu złego cholesterolu. Błonnik wpływa też na poczucie sytości, jakie odczuwamy po posiłku. Jednym słowem jedząc marchewkę, dłużej będziemy mieli poczucie, że nie jesteśmy głodni.
Poza tymi wszystkimi związkami w tym pomarańczowym warzywie znajdziemy też dużą dawkę flawonoidów, które wspierają nasze naczynia krwionośne i są wskazane np. przy chorobie niedokrwiennej serca. Marchew to też skarbnica takich witamin jak np. C, E i tych z grupy B. Znajdziecie w niej tez potas, magnez, wapń i mangan. Wszystko to sprawia, że jest ona naprawdę super warzywem, które warto często stosować w diecie. Przekonajcie się sami, co może zdziałać dla Was.
Komentarze 0