Blog firmowy
O TYM, JAK DOBRZE ŁĄCZYĆ ZE SOBĄ SMAKI
641
0
Łączenie ze sobą smaków, to nie taka prosta sprawa. Powstało na ten temat wiele artykułów i książek. To także temat o którym można opowiadać godzinami. Jednak nie chcemy Was zanudzić, dlatego postanowiliśmy napisać Wam choć kilka podstawowych zasad jak dobrze łączyć i balansować ze sobą różne aromaty i smaki.
Kolor ma znaczenie.
Pierwszy sekret to fakt, że podobne kolorystycznie produkty idealnie się ze sobą łączą. Różne rodzaje zielonych sałat, idealnie ze sobą współgrają mimo, że mogą mieć różne smaki. Czasem ostrzejsze lub lżejsze. Jednak w zestawieniu ze sobą idealnie się równoważą. Podobnie jest choćby z pomidorami i malinami, czy marchewka i papryka. Kolory warto ze sobą łączyć, bo często mocno ze sobą współgrają. Balansują swoją kwaskowość słodyczą lub ostrość odrobiną łagodności.
Balans słodkiego ze słonym.
Kolejna nasza podpowiedź dotyczy łączenia ze sobą słodkich i słonych smaków. Zobaczcie na przykład na połączenie słodkiej czekolady z sola morską. Lub karmelu z solą. Słony podbija i wydobywa dodatkowe walory ze słodkiego. Dlatego nie bójcie się eksperymentować i dodawać czekolady do słonych sosów. Ona idealnie zbalansuje smak i sprawi, że Wasze kubki smakowe oszaleją.
Produkt i temperatura grają pierwsze skrzypce.
Jednak poza tym co warto łączyć, trzeba mieć również pojęcie o tym jak to łączyć. Zbyt duża temperatura smażenia przy okazji marchewki może zabić jej smak. Więc jeśli np., smażycie ją na maśle, to dbajcie o to, żeby masło się nie przypaliło. Nie smażcie jej też na oleju. Tylko masło jest wstanie wydobyć słodycz z marchewki i uwolnić zawartą w niej witaminę C. Dlatego łącząc ze sobą smaki poczytajcie o tym w jakich temperaturach najlepiej je obrabiać i łączcie ze sobą te produkty, które mają podobne temperatury obróbki.
Kolejną rzeczą na którą zwróćcie szczególną uwagę, to jakość produktów. Wybierajcie te sprawdzone które znacie i wiecie, że Was nie zawiodą. Od tego jakiej jakości mamy pomidory, będzie zależało czy w gulaszu z dodatkiem brokułów lub groszku uda im się wydobyć z nich dodatkowy smak. Bo to kolejne połączenie, które warto zapamiętać. Pomidory plus zielone warzywa to pewnik dobrego posiłku.
Zachęcamy Was serdecznie do zgłębiania wiedzy na temat łączenia smaków. Można się przy tym zamienić trochę w małego chemika, który eksperymentując tworzy wspaniałe kulinarne dzieła.
Komentarze 0