ODKRYWAMY KUCHNIĘ HISZPAŃSKĄ Z AGATĄ

0


Kochani dzisiaj zabieramy Was w podróż po smakach Hiszpanii. Postanowiliśmy wybrać się właśnie do tego kraju, gdyż jest to ukochana kuchnia naszej ambasadorki Agaty, która prowadzi bloga „Kulinarne Przygody Gatity” na którym znajdziecie wiele smakowitych przepisów, również z użyciem naszych produktów. Agata przez jakiś okres swojego życia mieszkała w Hiszpanii i miała okazję obserwować tamtejsze zwyczaje i poznawać smaki, jakie dominują w tym kraju. Podzieliła się z nami swoimi przygodami i dzięki niej, jesteśmy wstanie i Was wprowadzić odrobinę w ten niezwykły świat smaku i aromatu.

Świat kolorów.
To na co w pierwszej kolejności zwróciła nam uwagę Agata, to niezwykłe kolory jakie dominują w tej kuchni. Hiszpanie wprost uwielbiają używać w swojej kuchni warzyw i owoców. Nie stronią od pomidorów z których przygotowują pyszne zupy, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali, że my tez mamy w swojej ofercie pyszną zupę krem z pomidorów, która de facto zachwyciła swoim smakiem naszą ambasadorkę.

Innymi bardzo popularnymi składnikami w tej kuchni, są oczywiście owoce morza i ryby. Wpływ na używanie akurat tych składników, ma oczywiście położenie tego kraju i bogactwo morza, które go otacza. Hiszpanie nie stronią też od ziół, których umiejętnie używają do podkręcania smaku potraw. Co ciekawe, te dostępne w tym kraju, mają znacznie intensywniejszy smak i aromat niż zioła dostępne u nas. Dodatkowo klimat Hiszpanii sprzyja uprawie oliwek z których wytwarzają oni wspaniałe oliwy.

Mięsne rarytasy.
Jak zdradziła nam Agata, hiszpańskie wędliny nie mają sobie równych. Nigdzie indziej na świecie nie miała okazji próbować, tak wspaniałych wyrobów. Najbardziej znanym wyrobem wędliniarskim jest oczywiście ostre i intensywne chorizo. Są to wszelkiego rodzaju kiełbasy wyrabiane z wieprzowiny. Swój charakterystyczny smak zawdzięczają użyciu słodkiej papryki oraz wędzonej i suszonej pimienton. Innymi mięsnymi rarytasami są dojrzewające szynki, takie jak „jamon Iberico”, „jamon serrano” i wiele, wiele innych odmian. Na prawdziwych koneserów, czeka też „fuet” – kiełbasa pokryta białą pleśnią. Wszystkie te pyszne wędliny są idealne jako przekąski lub składowe innych, bardziej złożonych dań, jak np. paella. My chętnie zjedlibyśmy nasze leczo w połączeniu z prawdziwym hiszpańskim chorizo.

Tradycje.
Poza samym jedzeniem, Hiszpanie mają też swoje tradycje związane ze spożywaniem posiłków. Jedną z nich są wspólne posiłki. Mieszkańcy tego kraju wprost uwielbiają ”fiesty”, zabawy i wszelkiego rodzaju święta. Nie odpuszczą żadnej okazji, żeby dobrze zjeść, spotkać się z przyjaciółmi i miło spędzić czas. Ważny w Hiszpanii jest również czas spożywania posiłków. Jak dowiedzieliśmy się od Agaty, najważniejsza jest późna kolacja do której wszyscy zasiadają razem. Pora posiłku jest też związana z upałem. Wcześniej po prostu wszyscy odpoczywają w trakcie sjesty. Momenty gdy zasiadają do jedzenia, jest swoistego rodzaju okazją do świętowania, rozmów i radości. Posiłki w Hiszpanii, jak się domyślacie, trwają więc długo. Zwłaszcza, że wino podczas takiego biesiadowania, bynajmniej nie jest napojem deficytowym.

Po opowieściach Agaty zapragnęliśmy natychmiast wsiąść w samolot i odwiedzić ten piękny, wypełniony smakiem i aromatem kraj. Jednak przypomnieliśmy sobie, że nie możemy Was tak zostawić. Dlatego jeśli chcecie poznać hiszpańskie smaki, to koniecznie odwiedźcie bloga Agaty i zobaczcie, jak jej hiszpańskie przygody przełożyły się na zamiłowanie do gotowania.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background