PANNA COTTA Z SOSEM MALINOWYM

0


Każdy z nas zna ten deser. Jednak mało kto decyduje się wykonać go w domu. Tymczasem jest to jeden z prostszych smakołyków, jakie możemy przygotować, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Spróbujcie go zrobić razem z nami, a przekonacie się, że to bardzo prosta sprawa.

Składniki:
po 250 ml śmietanki kremówki i mleka 3,2 proc.
8 łyżek cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
olej kokosowy do foremek

Składniki na sos
30 dag malin Poltino
7 łyżek cukru
opcjonalnie świeże owoce i listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach ciepłej wody. Mleko i śmietankę wlać do niedużego rondla, podgrzać, dodać cukier oraz laskę wanilii i wyłuskane z niej ziarenka. Po ok. 5 minutach wyjąć laskę, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Masę przelać do kokilek lub foremek silikonowych wysmarowanych olejem kokosowym. Odstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny. Deser łatwo będzie przełożyć na talerzyk, jeśli naczynia zanurzysz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważać, by nie nalała się do środka). Maliny rozmrozić, przełożyć do rondla, dolać 50 ml wody, zagotować z cukrem, zmiksować. Można przelać przez gazę - sos będzie aksamitny. Ostudzonym polać przed podaniem panna cottę, obłożyć świeżymi owocami i listkami melisy.
Smacznego

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.