PIEROGI Z WIŚNIAMI I ŻURAWINĄ

0

Kochamy pierogi pod każdą postacią. Dzisiaj jednak postanowiliśmy przedstawić Wam pomysł na połączenie żurawiny i wiśni. Wierzcie nam, że są pyszne. Delikatnie rozpływają się w ustach i niejeden łasuch na pewno poprosi o dokładkę. No to serwujemy.

Składniki:
Ciasto:
400 gram mąki pszennej
1 jajko
120 ml wody lekko gazowanej
Szczypta soli
Farsz:
400 gram wiśni Poltino
400 gram żurawiny
120 gram bułki tartej
110 gram cukru

Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać na stolnicę. Następnie zrobić wgłębienie na jej środku i wbić jajko oraz dodać szczyptę soli. Zacząć zagniatać, powoli dodając wodę. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.

Wiśnie wrzucamy do garnka razem z żurawiną i zasypujemy cukrem. Cały czas mieszając, gotujemy. Gdy owoce puszczą sok i zaczną przypominać dżem, zdejmujemy z gazu i dodajemy bułkę tartą. Energicznie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego dodajemy przygotowany farsz i sklejamy brzegi.

Pierogi wrzucamy do gotującej się w garnku osolonej wody. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch.  

Smacznego :)
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background