Blog firmowy
POKOCHAJ SŁOIKI
707
0
Słoiki to bardzo przydatne akcesoria w każdym domu. Można w nich zawekować warzywa, przygotować pyszne konfitury lub wykorzystać jako super pojemnik do przenoszenia żywności. Ich producenci zauważyli ten potencjał już jakiś czas temu i na rynku można znaleźć słoiki z uszkami, ozdobnymi wieczkami, czy w śmiesznych kształtach. Naszym zdaniem, to super pomysł, bo słoik posiada znacznie trwalszą powłokę niż plastik, a dodatkowo jak się go zakręci, to zawartość ma mniejsze szanse na wypłynięcie. Jednak co do nich wkładać i do czego je wykorzystać? Już śpieszymy z kilkoma poradami.
Zakręcone sałatki do pracy.
Nasz pierwszy pomysł to przeznaczenie słoików do przenoszenia w nich składników na sałatki. Bardzo często jest to jeden z pomysłów na lunch w czasie pracy. Jednak najczęściej przygotowujemy już gotową sałatkę, oblaną dressingiem. Niestety za nim dojedziemy do celu, sałatka po prostu płynie, bo warzywa pod wpływem dressingu puściły wodę. Dodatkowo całość zbyt mocno przeszła sosem i nasz lunch staje się mało smaczny. Dzięki słoikom to się zmieni. Możecie w nich przewieźć gotową mieszankę do sałatki, a w oddzielnej małej buteleczce mieć ze sobą dressing. Fajnie jest układać składniki naszej sałatki w słoiku za pomocą warstw. Na przykład na samym dole kasza, potem ugotowane brokuły, marchewka mini, cebula i np. kawałki tuńczyka. Dzięki takiemu podejściu nic nie będzie na siebie oddziaływało i jak wysypiecie składniki na talerz, będą one znacznie bardziej świeże niż przy przenoszeniu ich w pudełku. Słoik ma mniejszą powierzchnię i jest wykonany z twardszej powłoki, dzięki czemu warzywa i inne składniki sałatek nie mają zbytnio jak się w nim przemieszczać. Teraz wystarczy już nasze składniki wymieszać, polać dressingiem i możemy cieszyć się pyszną i bardziej świeżą sałatką na obiad.
Koktajle na każdą okazję.
Drugim naszym pomysłem jest wykorzystanie słoików do przewożenia zdrowych koktajli. Jeśli lubicie miksować, a Wasza dieta jest bardziej płynna, to koniecznie zacznijcie korzystać ze słoików. Wiadomo, że takie mixy najlepiej smakują na zimno. Dzięki przewożeniu ich w słoiku temperatura dłużej się utrzyma. Szkło przepuszcza ciepło do środka znaczniej wolniej niż plastik. Jeśli więc, zmiksujecie nasze mrożone owoce z ulubionymi składnikami, to za nim dotrzecie do pracy, będziecie mieć w dalszym ciągu idealnie zimny napój. Dodatkowo producenci takich słoików podsuwają Wam super rozwiązania. Na rynku dostępnych jest wiele takich słoików, które posiadają mały, oczywiście na czas podróży zamykany, otwór na włożenie słomki. Dzięki temu nie musicie już nic, nigdzie przelewać. Prawda, że to bardzo poręczne rozwiązanie?
Kilka oczywistych zastosowań.
Na koniec, coś co już wiecie i na pewno do tych celów używacie słoików. Mowa o przetworach. Słoiki to idealny pojemnik na takie smakołyki. Można je gotować razem z zawartością, przez co świetnie zawekujecie Wasze kiszonki czy marmolady. Dodatkowo na rynku dostępnych jest wiele wariantów, takie zakręcane, wekowane, z metalowymi wieczkami itd. My polecamy słoiki z przetworami ozdabiać np. kawałkiem materiału i sznurka. Wystarczy obłożyć nim wieczko i przewiązać tuż pod jego linią sznurkiem. Możecie nawet stworzyć swój własny system oznaczania smaków. Niebieski materiał to np. jagody, czerwony truskawki i tak dalej.
Mamy nadzieję, że nie musieliśmy Was bardzo przekonywać do praktyczności słoików. Nie raz uratowały nam wszystkim życie, kiedy na koncie pustka, a w lodówce znajdowaliśmy pyszne gołąbki od mamy, właśnie w słoiku. I to właśnie ich magia sprawia, że zawsze mają dla nas coś dobrego w środku.
Komentarze 0