POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI

0


Dzisiaj mamy dla Was propozycję, która sprawi, że zabłyśniecie podczas spotkań rodzinnych lub tych z przyjaciółmi. Co ciekawe nie przygotowuje się tego dania jakoś specjalnie trudno, więc każdy sobie poradzi. Mowa o pysznej polędwiczce wieprzowej zapieczonej w cieście francuskim z pieczarkami. Proste a efektowne danie, które sprawi, że Wasi goście będą zachwyceni. 

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa - około 700 - 800 gramów
1 gotowe ciasto francuskie
2 opakowania pieczarek Poltino
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka zwykłego masła
1 łyżka oleju
2 łyżeczki tymianku suszonego
2 łyżeczki mielonej suszonej wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 żółtko jajka
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym i obsypać solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem, mieloną wędzoną papryką z każdej stronie. Tak przygotowaną zostawić na około 3 godziny w temperaturze pokojowej.  Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i przesmażyć ją na maśle klarowanym, następnie dodać pieczarki. Całość smażyć, co jakiś czas mieszając, aż odparuje sok z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Przełożyć całość do miski,
zblendować
lekko i pozostawić do przestygnięcia. Polędwiczkę obsmażyć dokładnie na rozgrzanym oleju, z każdej strony przez około 2 minuty. Następnie odłożyć na bok, aby przestygła. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i na połowę wyłożyć przestudzone pieczarki z cebulą. Rozłożyć je w taki sposób, aby na brzegach ciasta zostało ok. 1,5 cm bez farszu. Na pieczarki wyłożyć polędwiczkę i zawinąć ciasto w rulon. Mocno skleić boki. Można lekko docisnąć widelcem. Całość wysmarować roztrzepany żółtkiem.  Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 35 minut. 

Smacznego

 

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background