PRZESOLILIŚCIE ZUPĘ? SĄ NA TO SPOSOBY

0


W naszej ofercie znajduje się sporo gotowych mieszanek do przygotowania pysznych zup. Wiemy, że czasem każdemu z nas zdarzy się nieco przesolić zupę. W pierwszej chwili nachodzi nas myśl, że już nic z tego nie będzie i trzeba ją wylać i przygotować nową. Nic bardziej mylnego. Są sposoby, aby taka zupę jeszcze uratować i dzisiaj Wam o nich opowiemy.
Oto nasze pomysły:
  • Do zupy wbij 2 surowe białka z jajka (białko wiąże sól). Następnie przecedź zupę albo po prostu zbierz ścięte białko łyżką cedzakową.
  • Wrzuć do zupy jabłko pokrojone w ćwiartki i gotuj przez 10 min. Nie ma obaw, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku.
  • Dolej zagotowanej wody i rozcieńcz zupę. Uważaj jednak, by nie przesadzić (zupa może stać się zbyt rzadka).
  • Dodaj jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – złagodzi to smak zupy.
  • Wrzuć woreczek z ryżem i gotuj przez 10 minut, następnie wyjmij (przygotuj na jego bazie inne danie z ryżem, nie pozbywaj się go).
  • Wrzuć do zupy surowego, obranego dużego ziemniaka (ale niepokrojonego!). Gotuj 10 minut. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli. Pamiętaj o tym, aby wyjąć ziemniaka z zupy po tym czasie inaczej zupa dalej będzie słona.
Jak widzicie nadmiar soli w zupie to nie tragedia i da się ją jeszcze uratować. Nie panikujcie, tylko wybierzcie jeden z tych sposobów i na pewno się uda.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background