Blog firmowy
PRZYPRAWIAJ ZE SMAKIEM
614
0
Przyprawy w kuchni to podstawa, zwłaszcza podczas przygotowywania zup. To one nadają ostatecznego smaku. Jednak jakie przyprawy zawsze warto mieć w kuchni? Zapytaliśmy o to Agnieszkę, która uwielbia eksperymentować ze smakiem i bardzo lubi używać przypraw w kuchni. O to, jakie przyprawy wskazała jako „must have” w każdym domu.
- Wędzona mielona papryka – idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju zup oraz mięs. Nadaje im nieco dymny posmak i lekko zaostrza smak dania.
- Mielona ostra i słodka papryka – idealna w zasadzie do wszystkiego. Nie ma takiego dania do którego by nie pasowała. Nadaje ostrości i wzbogaca aromat.
- Kurkuma i curry – jeśli lubicie nieco orientalne smaki, to te przyprawy będą idealne. Dodatkowo sprawdzą się przy nadaniu daniu żółtego koloru. Idealne do ryżu, który zyska super smak i piękny kolor.
- Lubczyk – jeśli chcecie nadać zupie idealny smak, to ta przyprawa będzie w sam raz. Podobno ma też działanie miłosne.
- Majeranek – świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs. Przy zupach sprawdzi się w żurku i treściwych zupach z kiełbasą i mięsem.
- Oregano i bazylia – idealne do wszelkiego rodzaju dań z pomidorami. Podbijają smak i wydobywają z nich, to co najlepsze.
- Rozmaryn – wspaniały do mięsa, nadaje lekko żywiczy aromat, a jego zapach roznosi się po cały domu. Przy zupach sprawdzi się w mocno wytrawnych propozycjach np. z dodatkiem białego wina.
- Kolendra – wspaniała do lekkich zup. Jeśli więc Wasza kuchnia jest bardziej fit, to jest to coś dla Was. Orzeźwia i sprawia, że danie jest naprawdę świeże w smaku.
- Cynamon, anyż i wanilia – świetne to zup krem na bazie dyni czy cukinii. Nadają taki orientalny posmak. Będą też świetne to takich zup w których używacie np. mleczka kokosowego. Nie koniecznie muszą to być słodkie propozycje.
- Imbir – podstawa przy jesiennych zupach, rozgrzewa i przyjemnie skubie nasze kubki smakowe.
Komentarze 0