Blog firmowy
SERNIK Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ
918
0
Święta bez sernika to jak kapitan bez statku. Takie przynajmniej jest nasze zdanie. Jednak coś nam się wydaje, że i Wy z nim się zgodzicie. Bo czy jest coś lepszego niż ten słodki zapach, jaki roznosi się po całym mieszkaniu podczas jego przygotowania? Od razu wiadomo, że nadchodzi szczególny czas. Dlatego postanowiliśmy się podzielić dzisiaj z Wami recepturą na nasz sernik popisowy. Wzbogaciliśmy go o pyszną konfiturę z wiśni. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakował.
Składniki:
Sernik:
Około 1,5 kg gotowej masy serowej z wiaderka
5 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 gram masła
2 szklanki cukru pudru
Sok z połowy cytryny
Szczypta soli
100 gram rodzynek
100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
Konfitura z wiśni:
1 opakowanie wiśni Poltino
¾ szklanki cukru
Przygotowanie:
Sernik:
Masło przełóżcie do miski i utrzyjcie je razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. W trakcie ucierania stopniowo dodawajcie po 1 żółtku. Następnie wlejcie sok z cytryny i dalej mieszajcie, dodając po 1 łyżce zmielonego sera. Musicie ucierać do momentu, aż powstanie Wam jednolita masa.
Gdy masa będzie już gotowa, dodajcie budyń, mąkę, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszajcie szpatułka do ciasta.
W oddzielnej misce ubijcie białka na sztywną piane, dodając do nich szczyptę soli. Ubite białka dodajcie do masy serowej i delikatnie wymieszajcie wszystko razem.
Masę przelejcie do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Następnie obniżcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze przez godzinę.
Po upieczeniu nie wyciągajcie sernika od razu z piekarnika. Pozwólcie mu stygnąć razem z nim.
Konfitura wiśniowa.
Do garnka wsypcie mrożone owoce i zasypcie je cukrem. Odstawcie na noc. Następnego dnia gotujcie razem z cukrem. Nie odsączajcie wiśni. Całość powinna gotować się około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudźcie konfiturę i wyłóżcie ja na wierzch ostudzonego i upieczonego sernika.
Smacznego ☺
Komentarze 0