Blog firmowy
SEROWNIK Z JAGODAMI
647
0
Powoli żegnamy się z latem. Należy więc zrobić to jak należy. Nasz pomysł, to pyszne ciasto serowe z dodatkiem jagód. Bo przecież nic nie kojarzy się z latem tak bardzo, jak te malutkie, fioletowe dary lasu. Jeśli chcecie spróbować, tego pysznego ciasta, to zachęcamy do pieczenia razem z nami.
Składniki:
1 opakowanie jagód Poltino
4 jaja
150 g miękkiego masła
245 g cukru
200 g twarogu sernikowego
100 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj. 2 jajka rozbij, oddziel białka od żółtek (białka włóż do lodówki, mogą się przydać do innego wypieku).
Do masła wsyp 125 g cukru. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj jajka, żółtka oraz twaróg.
Na koniec wsyp suche składniki, dokładnie zmiksuj. Ciasto przelej do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody wymieszaj z pozostałą mąką pszenną. Nie musisz specjalnie rozmrażać owoców mrożonych dodawanych bezpośrednio do ciasta. Rozrzuć je dokładnie po całym cieście, możesz je lekko w nie powciskać. Piecz 50-60 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Smacznego :)
Komentarze 0