Śniadanie na słodko

0


W krajach, które mają dość ciepły klimat, jak południe Francji, Hiszpania, Portugalia czy Włochy, chętnie serwuje się śniadania na słodko. Ostatnio o tym trochę myśleliśmy i zastanawiamy się czy taki zwyczaj przyjąłby się w naszym kraju. Dlatego postanowiliśmy nieco Wam przybliżyć, co serwuje się w tych krajach z rana w wersji na słodko.

Słodkie wypieki.
Podstawą zawsze są słodkie wypieki. Mogą to być na przykład croissanty, gofry albo wszelkiego rodzaju chałki i bułeczki maślano – jogurtowe. Nie mówimy tutaj o ciastkach, tylko stricte pieczywie w wersji nieco bardziej dosłodzonej.

Kremy i dżemy.
Do tych bułeczek serwuje się wszelkiego rodzaju słodkie pasty, dżemy, konfitury, kremy orzechowe i czekoladowe. Nawet serki białe podaj się w wersji z wanilią lub dosłodzone np. cukrem pudrem.

Owoce.
Na wierzch tych wszystkich smarowideł najczęściej układa się owoce. Mogą to być truskawki, maliny, czarne porzeczki. Nawet lepiej żeby były nieco kwaskowate, bo wtedy łamią one słodki smak bułki i tego czym ją smarujemy.

A co do picia?
No i tutaj nieodłącznie serwowana jest kawa. Jednak, jeśli nie pijecie tego pobudzającego do działania napoju z rana, to nie martwcie się. Kawę możecie spokojnie zastąpić np. świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy lub innego ulubionego przez Was owocu.

No to jak, myślicie, że taka tradycja śniadań na słodko by się przyjęła w naszym klimacie? Bo my jesteśmy za, zwłaszcza, za opcją podawania pysznych owoców na śniadanie. Bo przecież nawet jak nie ma sezonu, to zawsze możecie skorzystać z naszych mrożonych produktów. Wchodzicie w to?
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background