SUSHI DLA KAŻDEGO

0


Sushi już jakiś czas temu podbiło nasz rynek i podniebienia. W każdym większym, jak i mniejszym mieście znajdziemy przynajmniej jedną restaurację sprzedającą ten japoński smakołyk. Nam też udzieliła się ta moda i chętnie je przygotowujemy. Czasem w nieco zmodyfikowanej wersji np. z dodatkiem naszego zielonego groszku lub mini marchewek. Właśnie ostatnio, podczas kolejnych eksperymentów kuchennych z tym daniem wpadł nam do głowy pomysł, że warto byłoby zebrać kilka najważniejszych terminów z nim związanych. I tak powstał nasz krótki słownik miłośników sushi. Zobaczcie sami, co i jak się nazywa.

NIGIRI – to najpopularniejsza odmiana sushi. nazwa pochodzi od japońskiego czasownika „nigiri”, czyli ugniatać. Są to ugniecione, wydłużone kulki ryżu na które układa się kawałki owoców morza lub ryby.
MAKI – to ryż z dodatkami w środku zawinięty w glony morskie. Ta forma sushi jest najpopularniejsza w naszym kraju.
FUTO - MAKI – Nieco grubsza wersja maki. Tradycyjnie jest podawana tak, że wystają z niej kawałki ogórka lub sałaty.
URA – MAKI – ten rodzaj sushi to również zawinięty zrolowany ryż, jednak algi morskie są w środku, a nie na zewnątrz. Zewnątrz ryż może być obtoczony np. w sezamie.
TEMAKI – ten rodzaj sushi w swojej formie nieco przypomina lodowe rożki. W tym wariancie zawija się algi i dopiero wtedy do środka dodaje się wszystkie pozostałe składniki.
GOHAN –gotowany ryż
DASHI – bulion z wodorostów, wykorzystywany do przygotowania zup
SHOYU – inaczej sos sojowy
NORI, KOMBU, WAKAME – nazwy glonów morskich. Do przygotowania sushi używa się głównie nori.
SASHIMI – cienkie paski surowej ryby, ułożone najczęściej na ryżu
TSUKEMONO – kwaszone przetwory, które można dodawać do sushi lub jeść jako samodzielny dodatek

Przytoczone przez nas pojęcia, to tylko mały wycinek ogromnej listy, która towarzyszy sushi. Wybraliśmy akurat te, bo są najczęściej spotykane w restauracjach sushi. A przecież zawsze warto wiedzieć co zamawiamy, żeby nie paść ofiarą, nie do końca trafiającej w nasze gusta potrawy. ?
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background