ŚWIĄTECZNE PORADY KULINARNE

0


Gotowanie na święta, to sama przyjemność. Zwłaszcza jeśli wychodzą nam pyszne i efektowne potrawy. Jednak żeby tak się stało, warto skorzystać z kilku prostych trików, które sprawią, że Wasi bliscy powiedzą – Ale to było pyszne. Bo to przecież chyba najlepsza recenzja i nagroda, jakie możecie się spodziewać. My Wam w tym trochę pomożemy i podrzucimy kilka ciekawych porad kulinarnych. Sprawdźcie czy Wam się przydadzą,
  1. Bigos nastaw około tygodnia wcześniej. Następnie go zamroź, bo dzięki temu nabierze głębszego smaku.
  2. Buraki upiecz przed przygotowaniem barszczu. Sprawi to, że będzie on miał znacznie intensywniejszy kolor.
  3. Galareta do ryby będzie smaczniejsza, jeśli przygotujesz ją na wywarze w którym gotowała się ryba.
  4. Ugotowane pierogi i uszka przełóż na talerz skropiony oliwą i pozostaw je do wystygnięcia. Następnie rozłóż je na styropianowych tackach i wstaw do zamrażalnika. Jak już się lekko zmrożą poporcjuj je, wtedy się nie posklejają.
  5. Jeśli za późno upieczesz pierniczki i chcesz żeby szybciej zmiękły, to włóż do pojemnika w którym je przechowuje kawałek skórki pomarańczy. Pamiętaj jednak, żeby co dwa dni tą skórkę wymieniać.
  6. Jeśli nie lubisz kompotu z suszu, to zawsze możesz zrobić taki z mieszanki kompotowej i tylko pod koniec gotowania dodać odrobine suszu, żeby miał lekko wędzony posmak.
  7. Jeśli masz dużo połamanych pierniczków, to zmiel je całkowicie w młynku do kawy i wykorzystaj proszek do posypywania deserów czy kawy z bitą śmietaną.
  8. Grzyby na zupę, najpierw namocz przez noc, a dopiero później gotuj na nich zupę. Dla jej lepszego smaku, przed końcem gotowania dolej odrobinę wody w której się moczyły.
  9. Pierogi możesz podsmażyć wcześniej i wstawić je do piekarnika przed podaniem. Unikniesz wtedy zbytniego zadymienia kuchni i miksu zapachów.
  10. Makowiec rolowany wyjdzie Ci na pewno, jeśli podczas pieczenia rolady owiniesz w papier do pieczenia, pozostawiając odrobine przestrzeni na rosnące ciasto.
To tylko kilka z naszych pomysłów. Mamy nadzieję, że Wam się przydadzą i sprawią, że czas spędzony w kuchni będzie jeszcze przyjemniejszy. A jeśli macie jakieś swoje porady/triki, to napiszcie do nas. Chętnie je poznamy i wykorzystamy.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background