Blog firmowy
ŚWIĄTECZNE PORADY KULINARNE
664
0
Gotowanie na święta, to sama przyjemność. Zwłaszcza jeśli wychodzą nam pyszne i efektowne potrawy. Jednak żeby tak się stało, warto skorzystać z kilku prostych trików, które sprawią, że Wasi bliscy powiedzą – Ale to było pyszne. Bo to przecież chyba najlepsza recenzja i nagroda, jakie możecie się spodziewać. My Wam w tym trochę pomożemy i podrzucimy kilka ciekawych porad kulinarnych. Sprawdźcie czy Wam się przydadzą,
- Bigos nastaw około tygodnia wcześniej. Następnie go zamroź, bo dzięki temu nabierze głębszego smaku.
- Buraki upiecz przed przygotowaniem barszczu. Sprawi to, że będzie on miał znacznie intensywniejszy kolor.
- Galareta do ryby będzie smaczniejsza, jeśli przygotujesz ją na wywarze w którym gotowała się ryba.
- Ugotowane pierogi i uszka przełóż na talerz skropiony oliwą i pozostaw je do wystygnięcia. Następnie rozłóż je na styropianowych tackach i wstaw do zamrażalnika. Jak już się lekko zmrożą poporcjuj je, wtedy się nie posklejają.
- Jeśli za późno upieczesz pierniczki i chcesz żeby szybciej zmiękły, to włóż do pojemnika w którym je przechowuje kawałek skórki pomarańczy. Pamiętaj jednak, żeby co dwa dni tą skórkę wymieniać.
- Jeśli nie lubisz kompotu z suszu, to zawsze możesz zrobić taki z mieszanki kompotowej i tylko pod koniec gotowania dodać odrobine suszu, żeby miał lekko wędzony posmak.
- Jeśli masz dużo połamanych pierniczków, to zmiel je całkowicie w młynku do kawy i wykorzystaj proszek do posypywania deserów czy kawy z bitą śmietaną.
- Grzyby na zupę, najpierw namocz przez noc, a dopiero później gotuj na nich zupę. Dla jej lepszego smaku, przed końcem gotowania dolej odrobinę wody w której się moczyły.
- Pierogi możesz podsmażyć wcześniej i wstawić je do piekarnika przed podaniem. Unikniesz wtedy zbytniego zadymienia kuchni i miksu zapachów.
- Makowiec rolowany wyjdzie Ci na pewno, jeśli podczas pieczenia rolady owiniesz w papier do pieczenia, pozostawiając odrobine przestrzeni na rosnące ciasto.
Komentarze 0