CIASTO DROŻDŻOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ

0


Na pewno mamy tutaj miłośników ciasta drożdżowego. My uwielbiamy je w wersji z owocami. Tym razem postawiliśmy na pyszną czarną porzeczkę. Razem z ciastem tworzą wręcz idealne połączeni, co z kolei sprawia, że każdemu, kto spróbuje tego ciasta od razu robi się lepiej. A Wy dacie się namówić na kawałek? 

Składniki:
1 opakowanie czarnych porzeczek Poltino
170 gramów mąki 
10 gramów suchych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml ciepłego mleka
1 jajko 
szczypta soli
30 gramów rozpuszczonego i ostudzonego mleka
cukier puder na wierzch

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wsypać drożdże. Następnie zasypać je cukrem, cukrem waniliowym i całość zalać ciepłym mlekiem. Przykryć ścierką i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i wlać ostudzone masło. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy czarną porzeczkę i odstawiamy jeszcze na 15 minut. 
Przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.



 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background