DOŁADUJ SIĘ NA WIOSNĘ

0


Ten moment kiedy wszystko dookoła nas się zieleni, ptaki śpiewają, a w powietrzu unosi się bryza cieplejszych dni. To znak, że nadchodzi, wyczekiwana przez nas wszystkich wiosna. Właśnie w tym momencie warto pomyśleć o zmianie naszej diety z tej bardziej treściwej na nieco lżejszą. I tutaj chcemy Wam pomóc, podsuwając kilka ciekawych rozwiązań, które sprawią, że poczujecie się lepiej, a Wasz organizm przygotuje się na cieplejsze dni.

Po pierwsze, wiosną warto zwrócić uwagę na właściwe proporcje między poszczególnymi składnikami naszych posiłków. Unikajcie cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych. Jedzcie węglowodany i białka w proporcji 2:1. Ograniczcie solenie potraw i włączcie w dietę znacznie więcej błonnika. Swoją uwagę skierujcie w kierunku takich produktów jak:
- Rzodkiewka, która  może pomóc Wam w odbudowie włókien włosów po zimie oraz wspomoże Was w walce ze zmarszczkami.
- Szczypiorek pomoże w lepszej przemianie materii i będzie idealnym sprzymierzeńcem w walce z bakteriami.
- Brokuły, które zawierają wiele mikroelementów idealnie poprawiających pracę całego naszego organizmu.
- Natka pietruszki, bogata w witaminę C oraz kwas proteinowy, pomoże odbudować koloryt naszej skóry.
- Sałata, bo ma w sobie błonnik, który pomaga w odchudzaniu i gubieniu zbędnego zimowego balastu.

Oczywiście to tylko kilka z produktów na które należy zwrócić uwagę. Wymieniliśmy je dlatego, że w dużej mierze gdzieś je pomijamy w naszym codziennym menu. Głównie dlatego, że mamy poczucie iż nie wnoszą do naszego pożywienia nic specjalnego. Jak widać, nic bardziej mylnego i właśnie na wiosnę mogą nam bardzo pomóc.

Jak zawsze warto dbać o to, żeby jeść 5 posiłków w ciągu dnia. 2 z nich niech będą bogate w warzyw lub owoce, żeby dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. Trzy razy w tygodniu uzupełnijcie dietę o mięso i ryby. Wybierajcie te chude, jak np. kurczak czy indyk. Ograniczcie spożywanie produktów z dużą ilością białej mąki. Zastąpcie je pełnoziarnistymi makaronami czy pieczywem. Ogólnie zwróćcie swoją uwagę również na kasze, które idealnie współgrają z warzywami. Jeśli jesteście nieco bardziej zapracowani, to warto sięgnąć po gotowe rozwiązania, jak np. naszą nowość „Kasze z patelni”. Będziecie tam mieli gotową bazę z warzywami i kaszą. Wystarczy dodać np. pierś z kurczaka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Poza samym jedzeniem, zadbajcie również o to odpowiednie nawodnienie organizmu. Pijcie minimum 2 litry płynów dziennie. Najlepiej wodę niegazowaną mineralizowaną. Działa ona oczyszczająco na nasz organizm. Możecie też uzupełnić to świeżo wyciskanymi sokami i zieloną herbatą.

Takie podejście do wiosennej diety na pewno sprawi, że poczujecie się lżej i dostaniecie odpowiedniego kopa energetycznego do działania. Jednym słowem, obudzicie się z zimowe letargu. Powodzenia.

 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background