FASOLA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI

0


Pierwsze skojarzenie z fasolą, jakie ma większość z nas to zupa fasolowa. Taka tradycyjny, robiona przez nasze babcie. Drugą najczęściej kojarzoną z nią rzeczą jest kuchnia meksykańska. To właśnie w tym kraju, jest ona składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Wszelkiego rodzaju sałatki oraz wersje chili pochodzą właśnie z tego regionu świata. Niewątpliwie zyskała ona popularność dzięki smakowi, jaki nadaje daniom.  Jednak nie tylko on sprawia, że warto sięgać po fasolę w naszych kuchniach.

Wiele do wyboru.
Na całym świecie istnieje około 400 gatunków fasoli. W naszym kraju najpopularniejsze to np. jaś, czerwona fasola czy drobna biała. Jednak istnieją również fasole beżowe z ciemnymi centkami (pinto), zielone drobne (flageolet), czarne, czy choćby różowe zwane nerkowymi. Wszystkie te odmiany mają jedną rzecz wspólną, a mianowicie dużą zawartość białka roślinnego. Są one również bogate w potas, wapń i fosfor. Nie zawierają sodu. Niektóre gatunki mają dodatkowe właściwości, jak np. kwas foliowy, który znajdziecie w takich odmianach jak mung czy pinto. Fasola to też bogate źródło witamin z grupy B. W szczególności witaminy B1, inaczej zwanej tiaminą, która wspomaga naszą pamięć i wykazuje działanie antydepresyjne. Warto więc wzbogacić o nią naszą dietę, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej popadamy w nieco bardziej depresyjny nastrój. Właśnie dlatego postanowiliśmy wzbogacić naszą ofertę zup o pyszną zupę fasolową z boczkiem. Dzięki niej szybko i sprawnie przygotujecie pyszną zupę, która każdy z nas dobrze zna.

Jak obchodzić się z fasolą?
Pomimo właściwości dobrze wpływających na nasz organizm, wiele osób nie stosuje fasoli ze względu na możliwość wystąpienia problemów gastrycznych. Faktycznie nie jest ona lekkostrawna, jednak można uniknąć nieprzyjemnych skutków, jeśli wie się, jak ją odpowiednio przyrządzić.
Na początek fasolę należy wypłukać przed gotowaniem i moczyć ją przynajmniej przez noc, kilkakrotnie zmieniając wodę. Przed ugotowaniem warto ją sparzyć wrzątkiem, a następnie jeszcze raz wypłukać. Gotujcie ją również bez przykrycia, pozwoli to na ulotnienie się ewentualnych szkodliwych związków. Ugotowaną fasolę można spokojnie jeść samą, jednak najlepiej sprawdzi się ona w zupach czy sałatkach.

Oczywiście jeśli będziecie chcieli przygotować pyszna fasolową, to wystarczy nasza gotowa mieszanka, gdyż zadbaliśmy o to, żeby fasola była już gotowa do ugotowania. Nie czekajcie spróbujcie jej już dzisiaj i dajcie nam znać, jak Wam smakowała.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background