JEDZENIE NA ZIMĘ

0


Mimo że jesień w tym roku nieco nas rozpieszcza temperaturami, to jednak bywają I chłodniejsze dni, a zima, pomimo że może I będzie ciepła, to I tak temperatury będą znacznie niższe. Warto więc pomyśleć o tym, co w jej trakcie kłaść na naszych talerzach. Stąd też nasz dzisiejszy wpis, w którym podzielimy się z Wami kilkoma pomysłami w tym temacie.

Dogrzewamy się.
Zimą najważniejsze dla naszego organizmu jest to, aby otrzymał on odpowiednia ilość kalorii I żeby to, co znajduje się na naszych talerzach, wspomagało naszą termoregulację. Należy wtedy zwrócić swoją uwagę na produkty, które są jak najmniej przetworzone. Jeśli warzywa, to lepiej skorzystać z mrożonek. Macie wtedy gwarancję, że są to warzywa I owoce, które zostały zebrane w szczycie sezonu I zachowane dla Was na później. Aby nie było nam zimno I nasz organizm dobrze pracował, musicie zawsze pamiętać o tym, że nie powinniście wychodzić z domu bez zjedzenia porządnego śniadania I to najlepiej ciepłego. Wypijcie kakao, szklankę ciepłej wody lub zjedzcie owsiankę na ciepło. Kanapki tutaj się nie sprawdzą. Pamiętajcie też, że przynajmniej jeden posiłek w ciągu całego dnia musi być ciepły.

Na co postawić?
W jadłospisie warto uwzględnić zupy. Gotujcie je na treściwym bulionie z dodatkiem sporej ilości warzyw. Jeśli nie macie na nie pomysłu, to zawsze możecie skorzystać z gotowych kompozycji. W naszej ofercie znajdziecie dość spory wachlarz mieszanek do przygotowania zup. W okresie zimowym sprawdzą się np. Zupa fasolowa lub grochowa. Zima to też czas na wszelkiego rodzaju gulasze, lecza I potrawy mączne z udziałem mięsa. Warto też pokombinować I pobawić się w przygotowanie sycących zapiekanek. Możecie tutaj puścić wodzę fantazji, a z pomocą przyjdą Wam nasze gotowe mieszanki warzywne lub warzywa na patelnię. Gwarantujemy, że do zapiekania nadają się idealnie.

Słodkie też się znajdzie.
Jeśli chodzi o desery I słodkości, to postawcie na galaretki na bazie owoców, wszelkiego rodzaju musy. Kupujcie ciasteczka, ale tylko te pełnoziarniste z dużą ilością ziaren. Do obiadu przygotujcie sałatkę z marchewki na słodko, zaspokoi ona głód słodkości, a przy okazji będzie miała sporo wartości witaminowych dla Waszego organizmu.
Jak widzicie, jedzenie zimą nie musi być nudne. Wystarczy odrobina fantazji I na Waszych stołach mogą pojawić się niezwykle pyszne I sycące potrawy, a Wy dzięki temu nie będziecie marznąć.
 
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background