JESIENNE ZUPY Z AGNIESZKĄ

0


Jesień to czas, kiedy potrzebujemy się rozgrzać i przygotować nasz organizm na zimę. Potrzebujemy potraw bardziej treściwych i sycących. Porozmawialiśmy na ten temat z nasza ambasadorką Agnieszką, która prowadzi bloga „Apetyczna Babeczka” i wspólnie doszliśmy do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem na te nieco szare dni są zupy. U Agnieszki w domu przygotowuje się je bardzo często. Sama mówi nam, że w zasadzie nie ma tygodnia, żeby nie ugotowała dla siebie i swoich bliskich jakieś zupy. Agnieszka zajada się nimi przez cały rok, jednak przyznaje, że przyjaciele i domownicy, jakoś bardziej domagają się ich właśnie w okresie jesiennym. Jak widać, nasze organizmy same podpowiadają nam, co jest dla nas dobre. Jednak co powinna zawierać w sobie dobra zupa? Agnieszka twierdzi, że nie ma tutaj przepisu idealnego, bo wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb i smaku. Ma jednak dla Was kilka podpowiedzi, jak bawić się smakiem.
 
Postawcie na sprawdzone rozwiązania.
Przede wszystkim korzystajcie ze sprawdzonych przepisów. Te od Waszych babć czy mam będą najlepsze. Poza tym, że będziecie kultywować rodzinne tradycje, na pewno nie zawiedziecie się smakiem. Do zup używajcie dużej ilości warzyw. Niech będą nimi wręcz przepełnione. Taka zupa będzie treściwa i zaspokoi nawet największy głód. Jeśli nie lubicie obierać i czekać długo na zupę, to Agnieszka poleca skorzystać z gotowych mieszanek np. mrożonych. Mają one w sobie wszystko to, czego potrzebuje Wasz organizm, a jednocześnie macie pewność, że w środku znajduje się jakościowy produkt. Zwłaszcza jeśli wybieracie te mrożonki, które pochodzą od Polski producentów. Między innymi nasze. ?

Bawcie się smakiem.
Gdy korzystacie z gotowych mieszanek, nie koniecznie przygotowujcie zupy według instrukcji na opakowaniu. Wykorzystajcie ją jako bazę i np. dodajcie rybę lub zróbcie pulpeciki mięsne, które sprawią, że zupa nabierze zupełnie nowego wymiaru. Dodajcie też, jakieś swoje ulubione warzywa, jeśli akurat nie ma ich w składzie, możecie też poeksperymentować z takimi dodatkami jak pestki dyni czy orzechy. Jako dodatek na wierzch zupy mogą nieco podbić smak. Jednym słowem nie bójcie się eksperymentować, bo przypadkiem możecie stworzyć zupę idealną.

Miksujcie, blendujcie, zmieniajcie konsystencję.
Jeśli nie przepadacie za wodnistymi zupami, to idealnym rozwiązaniem dla Was będzie stworzenie zupy krem. W tym celu wybierzcie jedno lub dwa warzywa, na którym się skupicie. Zbyt duża ich ilość, może niestety zabić smak i zupa będzie po prostu niedobra. Zróbcie np. krem z kalafiora, dyni czy pomidorów. Dodawajcie do takich zup np. mleczko kokosowe czy wszelkiego rodzaju pasty typu pesto. Nadadzą one ciekawy smak i sprawią, że zupa nie będzie nudna. Jeśli wolicie nieco lżejsze zupy, to zamiast śmietany dodajcie jogurt lub maślankę. Do zagęszczania użyjcie kaszy jaglanej zamiast mąki. Ogólnie bawcie się dodatkami, bo np. makaron możecie wymienić na kasze lub ryż i wcale nie umniejszy to w żaden sposób smakowi.

Eksperymentując z zupami, pamiętajcie o jednym – musi ona Wam smakować. To najważniejsze. Jeśli czegoś nie lubicie, to nie wrzucajcie tego do zupy, nawet jeśli jest w przepisie, pomyślcie i zastąpcie to jakimś innym składnikiem. Bawcie się gotowaniem, a na pewno przyniesie Wam to wiele radości i zaskoczy Was ostateczny rezultat.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background