KUCHNIA PODKARPACKA – PROZIAKI

0


W dzisiejszym wpisie z serii kuchnia podkarpacka chcemy Wam opowiedzieć o absolutnym hicie tego regionu, czyli o proziakach. Są to słynne placki, które z powodzeniem są przygotowywane w domach tego region od ponad 150 lat. Robiono je często, gdy zabrakło chleba. Gospodynie szybko zagniatały wtedy ciasto I piekły proziaki bezpośrednio na blachach kuchni kaflowych. Jest to danie, które jak żadne inne pokazuje, że nie trzeba wyrafinowanych wielkoskładnikowych potraw, aby cieszyć się niesamowitym smakiem. Proziaki najlepiej smakują ze świeżo robionym masełkiem czosnkowym. A jak je przygotować? Już podrzucamy przepis.

Składniki:
1 kg mąki,
Półtorej łyżeczki sody
½ litra kwaśnego mleka (lub kefiru)
1 łyżeczka soli
2-3 jajka

Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić z nich ciasto. Musi być ono nieco luźniejsze niż to na pierogi. Następnie rozwałkować je na około 2 cm I wycinać krążki. Piec, najlepiej na rozgrzanej blasze lub patelni do momentu, aż się łanie zrumienią.
Jak już pisaliśmy, najlepiej będą smakowały z masłem czosnkowym, ale równie dobrze możecie dodać swoje własne pomysły. Dajcie nam znać, czy udało się Wam przygotować je w Waszych domach I jak Wam smakowały.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background