MUFFINY BANANOWO - JAGODOWE

2


Słodkości to coś, co wręcz uwielbiamy. Smakują nam one zarówno latem jak i zimą. Zaryzykujemy nawet stwierdzenie, że zimą bardziej. No bo przecież kiedy za oknem szaro i buro, to trzeba sobie jakoś poprawić nastrój. My dzisiaj poprawiamy go sobie jedząc pyszne muffiny z jagodami i bananem. Są pyszne! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Wyjdzie Wam z niego około 12 muffinek. Są lekkie i wilgotne, takie podobno najlepsze.

Składniki:
2 szklanki mąki
Szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki roztopionego masła
1 banan
półtorej szklanki jagód mrożonych Poltino

Przygotowanie:
Do miski wsypcie mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszajcie wszystko łyżką. Dodajcie roztopione masło i zacznijcie miksować stopniowo wlewając mleko. Na końcu dodajcie jajko i miksujcie jeszcze przez około 3 minuty. Ciasto musi się ładnie napowietrzyć.
Banana rozgniećcie widelcem i dodajcie do ciasta wraz z jagodami. Nie musicie ich rozmrażać.
Wymieszajcie całość łyżką i przekładajcie gotowe ciasto do kokilek na muffiny. Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut.

Smacznego :)

Komentarze 2

Właśnie upiekłam i przepyszne wyszły
Paula
Wyglądają obłędnie :)
Dawid
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background