NÓŻKI W GALARECIE Z MARCHEWKĄ

0


Kiedyś bardzo popularne, dzisiaj nieco już zapomniane - mowa o nóżkach w galarecie. Dawniej gościły na każdym stole podczas imienin, rocznic ślubu czy innych uroczystości dla rodziny i przyjaciół. Jedni robili je głównie w mięsnej wersji, inni dodawali również warzyw. I właśnie tą drugą wersję chcemy Wam dzisiaj nieco przybliżyć. 

Składniki:
1 kg łopatki
3 cebule
1 opakowanie marchewki Poltino
Połowa selera naciowego
3 ząbki czosnku
6 ogórków konserwowych
1 większa papryka czerwona
8 łyżek octu
2 łyżki cukru
4 listki laurowe
4 goździki
4 ziarna jałowca
2 płatków żelatyny
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Seler naciowy oraz paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebule, 200 gramów marchewki Poltino oraz czosnek włożyć do garnka, dodać mięso, listki, goździki, jałowiec, sól, pieprz. Całość zalać wodą, tak aby przykrywała mięso. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2,5 godziny. Następnie wyłączyć i odstawić do ostudzenia. Chłodne mięso wyciągnąć i rozdrobnić na małe kawałki. Wywar przecedzić i odlać do garnka około 900 ml, dodać ocet oraz cukier i zagotować. Kolejne 200 gramów marchewki Poltino, podgotować nieco w pozostałej części wywaru.  Natkę pietruszki drobno posiekać oraz pokroić w kostkę ogórki konserwowe. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z wywarem i z natką. Do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą układać warstwami warzywa i mięso. Całość zalać przygotowanym wywarem z żelatyną i schładzać około  24h.

Smacznego


 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background