PIECZARKOWE ZDROWIE

0


Pieczarki wydają się być nudnym dodatkiem do dań. Najczęściej widujemy je na zapiekankach lub pizzy. Jednak można z nich wyczarować znacznie więcej i dodatkowo cieszyć się ich właściwościami. Nie są one może jakoś specjalnie imponujące, ale zawsze to dodatkowy składnik w daniu, który może dostarczyć nam części potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu mikroelementów.

Idealnie do diety.
Pieczarki są dość niskokaloryczne. W prawie 95% składają się bowiem z wody. Nie posiadają zbyt wiele białka, tłuszczów czy węglowodanów. Jednak to może być ich przewaga, bo dzięki temu sprawdzą się np. w diecie cukrzyków. Poza tym są dość dobrym źródłem witamin z grupy B. Sprawia to, że idealnie wpływają na nasz system nerwowy. Może Was to zdziwi, ale zawierają w sobie również witamin C i D. Są dobrym źródłem błonnika, co znowu pomaga nam w utrzymaniu właściwej masy ciała i odpowiedniej pracy jelit.

Unikalna zawartość.
Poza wymienionymi wyżej właściwościami, pieczarki posiadają również takie które ciężko znaleźć w innych produktach. Mowa na przykład o lektynach, katechinach, rutynie i kwasie kawowym. Wszystkie one mają działanie przeciwnowotworowe. Ograniczają stany zapalne i walczą z wolnymi rodnikami.
Jednak pamiętajcie, że to nie działa tak, że zaczniecie jeść pieczarki i sprawi to, że nic Wam już nie grozi. Tylko zbilansowana, zdrowa dieta uwzględniająca wiele różnych składników może poprawić Wasze zdrowie, samopoczucie i pomóc w walce z wieloma zagrożeniami jakie czyhają na Wasz organizm.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background