POSTAW NA BÓB!

0


Fanów bobu jest tyle samo ilu jego przeciwników. Jedni chwalą sobie jego smak, podczas gdy dla innych jest on nie do zniesienia. My jednak chcemy Was przekonać do uwzględnienia go w Waszych posiłkach. Głównie dlatego, że posiada on bardzo wiele dobroczynnych dla naszego zdrowia wartości. Mamy nadzieję, że razem z nami odkryjecie je również dla siebie.
 

Bób, stary jak świat


No może nie do końca, aż tak stary, jednak pierwsze wzmianki o nim pochodzą z okres około 10 – 9 tysięcy lat przed naszą erą. Archeologowie odkryli bowiem najstarsze jego pozostałości na terenie Bliskiego Wschodu oraz basenu Morza Śródziemnego. To właśnie tam spożywano go i używano do przygotowywania posiłków pierwszy w historii.
 

Idealny dla wegetarian


Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest bogatym źródłem białka. Sprawia to, że idealnie nadaje się jako zamiennik dla mięsa, ryb czy jaj. Jeśli więc nie tolerujecie w swojej diecie tych produktów, to bób pomoże Wam je zastąpić. Przygotujecie z niego pożywne klopsy i idealnie wzbogaci on nie jedną sałatkę. Dodatkowo posiada on duża zawartość kwasu foliowego i dodaje naszemu organizmowi dużo energii.
 

W służbie lepszego trawienia


Jeśli macie problemy z trawieniem, to bób jest idealnym rozwiązaniem dla Was. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oczyszcza nasze jelita. Pomaga się pozbyć toksycznych substancji np. kwasów żółciowych czy metali ciężkich. Wspomniany już kwas foliowy, który się w nim znajduje, dodatkowo zbawiennie wpływa na cały układ krążenia naszego organizmu.

Bób to roślina, która idealnie nada się jako puree do obiadu, ale tez fajnie będzie się komponował w sałatkach. Można go również jeść ot, tak jako przegryzkę w czasie oglądania ulubionych seriali czy filmów. Jeśli za nim nie przepadacie, to spróbujcie mu, chociaż parę razy dać szansę podbić Wasze serca.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background